«Επικεντρώσου σε πράγματα τα οποία η αναπηρία σου δεν σε εμποδίζει να κάνεις καλά. Μη μεμψιμοιρείς για εκείνα στα οποία παρεμβαίνει»
Στίβεν Χόκινγκ
Υπάρχει κάποια εξίσωση για την ευτυχία;
Ο τίτλος «Συναισθηματικές Εξισώσεις» θα μπορούσε να φανεί σε αρκετούς αναγνώστες ως οξύμωρο σχήμα. Πώς κάτι τόσο ασταθές, όπως το συναίσθημα, μπορεί να ενταχθεί σε μια εξίσωση;
Σύμφωνα με τον συγγραφέα Chip Conley, «οι Συναισθηματικές Εξισώσεις παρέχουν ένα καινούργιο “εικονικό’’ λεξικό, για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο και να καταστούμε κύριοι αυτής της εποχής της αβεβαιότητας που ζούμε» (σελ. 23). Δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές και φόρμουλες για να μπορέσει κανείς να επιλύσει τα προβλήματά του. Όμως «ο κόσμος και τα συναισθήματά μας είναι γεμάτα με σχέσεις, κι αυτό ακριβώς πραγματεύεται το συγκεκριμένο βιβλίο: τις σχέσεις ανάμεσα στα συναισθήματά σου και το πώς μπορούν να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου, το σκοπό της ζωής σου και τις σχέσεις σου με τους τρίτους» (σελ. 24).
Οι «Συναισθηματικές Εξισώσεις» αποτελούν έναν καινοτόμο και χρήσιμο οδηγό διαχείρισης συναισθημάτων και καταστάσεων, που προσφέρει πρακτικές συμβουλές έτσι ώστε τα συναισθήματα του κάθε ατόμου να το ωφελήσουν και να λειτουργήσουν υπέρ του και όχι εναντίον του. Κάθε πρόταση βασίζεται σε επιστημονική γνώση και βιωμένη εμπειρία. Κατά την ανάγνωση ο αναγνώστης νιώθει ότι κατανοεί τη δική του εσωτερική ζωή. Ο συγγραφέας παρουσιάζει στους αναγνώστες κάποια ρεαλιστικά και χρήσιμα πρότυπα για την επίλυση προβλημάτων που κυμαίνονται από την απογοήτευση έως τον αλκοολισμό. Πολλές από τις συναισθηματικές εξισώσεις που αναφέρει στο βιβλίο του προέρχονται από τις εργασίες άλλων συγγραφέων, όπως η εξίσωση «Απογοήτευση= Προσδοκίες-Πραγματικότητα». Πρόκειται για μια ανάλυση των τρόπων με τους οποίους τα συναισθήματα και οι εμπειρίες των ατόμων αλληλεπιδρούν και αλλάζουν κάθε στιγμή, και πώς αυτές οι σχέσεις σχηματοποιούν το ποιοι είναι και το πώς νιώθουν για τις ζωές τους.
Τα κεφάλαια δεν είναι απαραίτητο να διαβαστούν με τη σειρά. Ωστόσο ακολουθούν μια λογική σειρά και κάθε κεφάλαιο ακολουθεί μια προδιαγεγραμμένη φόρμα. Σε όλο το βιβλίο ο συγγραφέας μάς φέρνει αντιμέτωπους με μια σειρά εμπνευσμένων προτύπων και τις παρατηρήσεις και τις ιδέες τους για τη ζωή. Διάσπαρτα σε όλο το βιβλίο είναι πολλά μεστά αποσπάσματα από τους μεγαλύτερους στοχαστές του κόσμου: Στίβεν Χόκινγκ (σχετικά με την αναπηρία), Μαρκ Τουέιν (για τη λύπη), Μητέρα Τερέζα (για την εξεύρεση του σκοπού), Νέλσον Μαντέλα (για τον αγώνα υπέρ των ιδεών). Μερικές από τις συμβουλές του έχουν να κάνουν με την κοινή λογική.
Δεν πρόκειται για ένα απλό βιβλίο αυτοβοήθειας. Δεν είναι επιφανειακές οι προσεγγίσεις του συγγραφέα, αντιθέτως αναλύει εις βάθος τα όσα παραθέτει χρησιμοποιώντας επιστημονικές πηγές. Παρουσιάζει με εξαιρετικά ενδιαφέρον τρόπο το υλικό του σε όλα τα κεφάλαια. Στο τελευταίο κεφάλαιο ο συγγραφέας εξηγεί στον αναγνώστη πώς να δημιουργήσει τη δική του Συναισθηματική Εξίσωση. Μοιράζεται μαζί μας με ειλικρίνεια και γενναιοδωρία όσα έμαθε για το Νόημα της ζωής κατά το ταξίδι του προς την πλευρά της πολυπλοκότητας.