Μνήμη

Η Χάνα Χερμπστ είναι σύμβουλος της Αστυνομίας που εξειδικεύεται στην ανάλυση των εκφράσεων του προσώπου και του σώματος, έχοντας βοηθήσει στη σύλληψη αρκετών κακοποιών. Ζει μια όμορφη καθημερινότητα με τη δουλειά της και την οικογένειά της, τον άντρα της και τα δυο τους παιδιά. Όμως, έχει ένα επικίνδυνα αδύναμο σημείο: δυσανεξία στην αναισθησία, με αποτέλεσμα όταν κάνει κάποιο χειρουργείο και της κάνουν αναισθησία να μην θυμάται τίποτα μετά και για κάποιες ημέρες.

Ξαφνικά ξυπνάει αιχμάλωτη ενός επικίνδυνου κακοποιού, του «χειρουργού» όπως είναι το παρατσούκλι του, χωρίς να θυμάται ούτε πώς ούτε γιατί βρέθηκε εκεί. Ο «χειρουργός» της εξηγεί ότι το σκάσανε μαζί από τη φυλακή, όπου βρίσκονταν και οι δύο φυλακισμένοι για τα εγκλήματά τους. Όμως, η Χάνα αναρωτιέται γιατί δεν θυμάται τίποτα, ώσπου παρατηρεί τους επιδέσμους στο σώμα της και αντιλαμβάνεται ότι υπεβλήθη σε χειρουργείο και συνεπώς, η αναισθησία διέγραψε προσωρινά τη μνήμη της. Προσπαθεί να ανακαλέσει στη μνήμη της τον λόγο για τον οποίο την είχαν συλλάβει, όμως μάταια. Ώσπου ο «χειρουργός» της βάζει ένα βίντεο όπου μια γυναίκα ομολογεί τους φόνους της οικογένειάς της. Η γυναίκα αυτή είναι η ίδια η Χάνα.

Η Χάνα δεν μπορεί να αντέξει το βάρος της συνειδητοποίησης. Γιατί σκότωσε τους ανθρώπους που αγαπούσε, πότε τραυματίστηκε και χειρουργήθηκε και γιατί υπάρχει σε βίντεο η ομολογία της και μάλιστα στο κινητό ενός δραπέτη κακοποιού; Η Χάνα πλέον παλεύει προς δύο κατευθύνσεις: να απελευθερωθεί όντας τραυματισμένη και να θυμηθεί. Και το δεύτερο μοιάζει πολύ πιο δύσκολο από το πρώτο. Καθώς περνά η ώρα σκόρπιες εικόνες εμφανίζονται στο μυαλό της, εικόνες που καλύτερα να είχαν μείνει θαμμένες.

Ο Φίτσεκ είναι ο μετρ του ψυχολογικού θρίλερ με πωλήσεις που ξεπερνούν τα δέκα εκατομμύρια. Όπως και τα υπόλοιπα βιβλία του Φίτσεκ έτσι και το συγκεκριμένο δομείται σε μικρά κεφάλαια εν είδει σκηνών, με κατακλείδα που σε πετάει στο επόμενο κεφάλαιο. Στο Μίμικ το ψυχολογικό υπόβαθρο διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο από την ίδια την πλοκή, όμως η πλοκή, συναρτήσει των ψυχολογικών διακυμάνσεων, διαθέτοντας ανατροπές, αποζημιώνει τον αναγνώστη. Η ένταση είναι αμείωτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, άλλωστε η υπόθεση ξετυλίγεται σε λίγες μονάχα ώρες.

Ο αναγνώστης ξεκινώντας την ανάγνωση, προφανώς ανίδεος (ανυποψίαστος;), παρακολουθεί τις αποκαλύψεις μαζί με την πρωταγωνίστρια που και η ίδια είναι τρόπον τινά ένα λευκό χαρτί που θα γεμίσει με τα γεγονότα τα οποία θα επακολουθήσουν. Μάλιστα, πρωταγωνίστρια και αναγνώστης συνοδοιπορούν όχι μόνα στα συμβάντα του παρόντος, αλλά και στις αναδρομές του παρελθόντος, αφού κάθε εικόνα που εμφανίζεται μοιάζει καινούργια και για τους δύο. Η ψυχολογική διάσταση διακλαδώνεται κι από έναν παράγοντα, καθοριστικό για την ανθρώπινη υπόσταση: το κίνητρο. Πώς μπορεί το κίνητρο να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου, ωθώντας τον σε πράξεις εκ διαμέτρου αντίθετες με τη συνηθισμένη συμπεριφορά του.

Ο Sebastian Fitzek γεννήθηκε το 1971 και είναι ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ στη Γερμανία. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Η θεραπεία, κυκλοφόρησε το 2006 κι έγινε αμέσως best seller. Έκτοτε τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες κι έχουν διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Ο Sebastian Fitzek ζει με την οικογένειά του στο Βερολίνο. Ανακαλύψτε περισσότερα για τον συγγραφέα: facebook.de/sebastianfitzek.de sebastianfitzek.de .