Μεγάλοι συγγραφείς = μεγάλα (σε έκταση) κείμενα;

Τι κοινό έχουν ο Φραντς Κάφκα, ο Σώμερσετ Μωμ και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ; Ή ακόμα ο Αντρέα Καμιλέρι, ο Άντον Τσέχωφ και ο Χάινριχ Μπελ; Τι τους συνδέει με τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν; Και με ποια λογική «συναντιούνται» στις σελίδες αυτού του βιβλίου;

«Μεγάλοι συγγραφείς γράφουν τις πιο μικρές ιστορίες του κόσμου». Στο βιβλίο βρίσκονται συγκεντρωμένες 140 μικροσκοπικές ιστορίες –που καλύπτουν μια μονάχα αράδα– ή και λίγο μεγαλύτερες – έως πέντε σελίδες το πολύ. Ιστορίες-μπονζάι. Μυστηριώδεις, αινιγματικές, συγκινητικές, απολαυστικές, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον, γραμμένες στο ύφος του εκάστοτε συγγραφέα που τις κάνει μοναδικές και ξεχωριστές.

Παρά τη συντομία τους, διαθέτουν αυτάρκεια και αυτονομία, δεν υστερούν σε κάτι και δεν έχουν να ζηλέψουν απολύτως τίποτα από τα κείμενα μεγαλύτερης έκτασης. Ιστορίες με αρχή, μέση και τέλος. Η αφήγησή τους άλλοτε είναι ρεαλιστική (Πέτερ Μπίχσελ, «Οι υπάλληλοι») και άλλοτε αποκτά «ονειρικά» δεδομένα (Τζόρτζιο Μανγκανέλι, «Ο ανύπαρκτος νοικάρης»). Και τότε είναι που το αλλόκοτο γίνεται οικείο και το παράλογο φαντάζει λογικό. Ενώ συχνά δε λείπει η επανάληψη ιδίων λέξεων και φράσεων, κάτι που χαρίζει μουσικότητα και ρυθμό (Χαρούκι Μουρακάμι, «Πώς ένα όμορφο πρωινό του Απρίλη είδα το 100% κορίτσι»).

Με προσεκτικά διαλεγμένες και αρμονικά τοποθετημένες λέξεις, που λειτουργούν υπαινικτικά, δίνεται αφορμή στους αναγνώστες να σκεφτούν και να αναπτύξουν τη φαντασία τους. Παραθέτοντας μόνο τα ουσιαστικά, αυτά που είναι απολύτως αναγκαίο να ειπωθούν, ο εκάστοτε συγγραφέας αφηγείται αποστασιοποιημένα, δε συμμετέχει συναισθηματικά στην αφήγηση, πρωταρχικά εικονοποιεί και περιγράφει.

Οι εν λόγω ιστορίες διαβάζονται ευχάριστα οπουδήποτε –στα μέσα μεταφοράς, σε μια αίθουσα αναμονής, σε κάποιο διάλειμμα από τη δουλειά–, ακόμα και από αναγνώστες που δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους ή δε συμπαθούν τα μεγάλα βιβλία, ενώ είναι ιδανικές για να χαλαρώνουν και να ξεκουράζουν, να φτιάχνουν τη διάθεση, να κάνουν τους αναγνώστες να χαμογελούν.