Ιστορίες αλλοτινών καιρών

Από τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, τις φαντασιώσεις, τους εφηβικούς αγνούς έρωτες και τα μπανιστήρια των αγοριών, στα φοιτητικά χρόνια, στις πολιτικές οργανώσεις και τις ατελείωτες συζητήσεις, στην αλληλεγγύη των μελών τους.

Δεκαοχτώ ιστορίες με ήρωες παρμένους κυρίως από τη φτωχολογιά της Ελλάδας, ταλαιπωρημένους τόσο από τη φτώχεια, τις κακουχίες και τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση, όσο και από την εξορία, τα βασανιστήρια, τις ανακρίσεις. Δεκαοχτώ ιστορίες, που η αφήγησή τους κυλάει ορμητική, σαν «μια χιλιάρα καβασάκι», διατρέχοντας την εποχή της δικτατορίας, της Μεταπολίτευσης και της αντιπαροχής. Τότε που το ελληνικό τοπίο άλλαζε με δραματικούς ρυθμούς και που όλα ήταν πρωτόγνωρα για τους ανθρώπους της. Μια εποχή που πλέον έχει χαθεί στο βάθος του χρόνου.

Όλα τα διηγήματα, που περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του Βαγγέλη Σιαφάκα, λαμβάνουν χώρα στα Ιωάννινα και στις γύρω περιοχές, ό,τι όμως εξιστορείται αντικατοπτρίζει ολόκληρη την Ελλάδα, δημιουργώντας ουσιαστικά μια τοιχογραφία της ελληνικής πραγματικότητας. Αλλά και μια τοιχογραφία των βασικών χαρακτήρων ενός τόπου. Και έπειτα ο τόπος αναφοράς των διηγημάτων μεταφέρεται στη Φλωρεντία και τη Μαδρίτη.

Μέσα σε κάθε ιστορία ο χρόνος μεταπηδά από το παρελθόν στο παρόν και πάλι πίσω. Το παρελθόν –τα παιδικά και εφηβικά χρόνια– είναι αναμνήσεις του παρόντος, τώρα που οι ήρωες διανύουν τα πρώτα ή δεύτερα -ήντα.

Ιστορίες-αναμνήσεις, ιστορίες αστείες, σοβαρές, πικρές, που πλημμυρίζουν από μυρωδιά αλλοτινής εποχής, που εκπέμπουν ατμόσφαιρα αλλοτινών καιρών.