Αγάπη ή απόρριψη;

«Lipstick», το νέο μυθιστόρημα της Όλγας Μπακοπούλου. Στα αγγλικά σημαίνει κραγιόν. Στην ομοφυλοφιλική αργκό αναφέρεται στη θηλυκή λεσβία.

Ένα κόκκινο κραγιόν, λοιπόν, στριφογυρνώντας, αναδύεται από το πλαστικό του περίβλημα και αλλάζει χέρια με επικίνδυνο τρόπο. Ηρωίδες του, η Αγγελική, που οι λέξεις τη μισούν και αδυνατεί να εκφράσει αυτά που αισθάνεται για μια άλλη γυναίκα, η Κατερίνα, που παλεύει να περιγράψει στην τετράχρονη κόρη της τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο, η Θάλεια, που λαχταράει, αλλά αδυνατεί να αποκτήσει παιδί, και η Βίβιαν, που γνωρίζει καλά ότι είναι διαφορετική και παλεύει να επιβιώσει αξιοπρεπώς.  Τέσσερις γυναίκες, τέσσερις μαχήτριες στις δικές τους προσωπικές μάχες.

Κεντρικός άξονας του βιβλίου, η διαφορετικότητα – όποια μορφή κι αν έχει αυτή. Επιμέρους θέματα, που λειτουργούν ως δορυφόροι του παραπάνω, η «κακιά» αρρώστια, η πληγωμένη θηλυκότητα, η μητρότητα, οι εξωσωματικές. Και στο background η Αθήνα – η σύγχρονη Αθήνα που καίγεται.

Οι ηρωίδες κινούνται στους δρόμους της, πίνουν καφέ στις καφετέριές της, ξετυλίγουν τις ιστορίες τους στα σοκάκια και στις κεντρικές αρτηρίες της. Ζωές παράλληλες που κάποτε κάποτε συγκλίνουν και συμπορεύονται, στο παρελθόν ή το παρόν, συναντιούνται για λίγο μονάχα, όσο κρατάει μιαν ανάσα, και χωρίζουν ξανά.

Η Όλγα Μπακοπούλου γράφει με όρους «φωτογραφικούς». Από τη γραφή της ξεπηδούν εικόνες, η αφήγηση οπτικοποιείται, λες και ο αναγνώστης έχει μπροστά του μια σειρά από φωτογραφικά ενσταντανέ ή παρακολουθεί ταινία. Σύντομα υποκεφάλαια, στακάτος ρυθμός, κοφτές περίοδοι απαρτίζουν τον λόγο της. Σαν ριπές ανέμου, σαν σφαίρες που βρίσκουν τον στόχο, στροβιλίζονται, συνθέτουν όλες μαζί την ιστορία.

Και μαζί μ’ αυτήν, σκέψεις, εκ βαθέων εξομολογήσεις στον ίδιο τον εαυτό, κατανόηση, αυτογνωσία, μέσω εσωτερικών μονολόγων κυρίως, αποτυπώνονται στο χαρτί, αλλά και στην ψυχή των γυναικών, γίνονται κτήμα τους, τις βοηθούν να λάβουν αποφάσεις ζωής.

Αγάπη ή απόρριψη; Το θεμελιώδες ερώτημα. Και από ποιον; Από άντρα; Κι αν είναι από γυναίκα; Οι κοινωνικές συμβάσεις ορθώνουν ανάστημα, ομοφοβία και ρατσισμός παντού. Η ελπίδα καταρρακώνεται, πόνος σκίζει τα σωθικά, η ψυχή τσαλακώνεται.

«Lipstick», ένα μυθιστόρημα για δύσκολους καιρούς και δυσνόητες καταστάσεις. Ακόμα και για τις ηρωίδες του.