Πιάσε με, αν μπορείς. Θα το τολμήσεις;

Μυρσίνη και Πανσέληνος. Δυο μικρά παιδιά διαφορετικών κοινωνικών τάξεων. Εκείνη, η κόρη του σπιτιού, εκείνος, ο εγγονός της μαγείρισσας. Συναντιούνται και γίνονται φίλοι. Ξανασυναντιούνται έπειτα από μερικά χρόνια και ο έρωτας φωλιάζει μέσα τους. Ένας έρωτας ρητά απαγορευμένος από τους δικούς τους.

Μυρσίνη και Πανσέληνος. Ενηλικιώνονται και ελεύθεροι πια ζουν το θαύμα της αγάπης. Οι απαγορεύσεις των γονιών δεν υφίστανται πια. Εκείνη φοιτήτρια, εκείνος σπουδαστής σε ωδείο. Χάνονται, ξαναβρίσκονται, και πάλι από την αρχή. Όλη τους η ζωή ένα κρυφτό. Πότε από τους γονείς, πότε από την κοινωνία και πότε από τους εαυτούς τους τους ίδιους. Με κρυψώνες τη φαντασία και το γέλιο, τα μυστικά τηλεφωνήματα από το υπόγειο του σπιτιού και την κρυφή αλληλογραφία, μια καριέρα τενόρου διεθνούς φήμης, έναν γάμο που καταλήγει σε διαζύγιο, μια «δραπέτευση» πολλών ετών στο Λονδίνο…

Η Μυρσίνη ακολουθεί πάντα την «Πανσέληνο» που φωτίζει τον σκοτεινό δρόμο της ζωής της, ενώ «χάνεται» και μαραζώνει όποτε αυτός εξαφανίζεται και ο Πανσέληνος υπάρχει για να δέχεται αυτήν την αγάπη, να τη λαχταράει, χωρίς όμως ποτέ να κάνει κάτι ουσιαστικό για να τη διεκδικήσει όποτε ξεγλιστράει μέσα από τα χέρια του.

Μυρσίνη και Πανσέληνος. Εκείνη δασκάλα σε σχολείο, εκείνος διεθνώς αναγνωρισμένος τενόρος. Μια αγάπη βαθιά και παντοτινή.

Μέσα από δύο ανεξάρτητες αφηγήσεις που εναλλάσσονται, τα δύο παιδιά μεγαλώνουν και ωριμάζουν. Πότε η γυναίκα και πότε ο άντρας παίρνουν τα ηνία της αφήγησης και σε πρώτο πρόσωπο διηγούνται την ιστορία της ζωής τους, τα κοινά περιστατικά, αλλά και άλλα προσωπικά, μέσα από τη δική τους ματιά. Πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεται τα ίδια πράγματα ο ένας και πόσο ο άλλος; Μαζί ξετυλίγονται σκέψεις, φοβίες, αδυναμίες, όνειρα, προσδοκίες, θέλω. Και συναισθήματα που δεν τολμούν να παραδεχτούν.

Η Ελεονώρα Σουρλάγκα στο «Κρυφτό» της εισχωρεί στα βάθη της ανθρώπινης ψυχολογίας –ανδρικής και γυναικείας– στο θέμα του έρωτα και όχι μόνο. Αποκαλύπτει τις ενδόμυχες σκέψεις μιας ερωτευμένης γυναίκας, εγκλωβισμένης στα κοινωνικά «πρέπει» και στους κανόνες που έχει διδαχθεί από μικρή. Με αίσθημα κατωτερότητας και πολλές φοβίες δεν τολμάει να διεκδικήσει αυτό που επιθυμεί, διστάζει να απαντήσει και να εναντιωθεί στις απόψεις του αγαπημένου της, ενώ μέσα της φλέγεται από τα θέλω και τις επιθυμίες της. Από την άλλη πλευρά του νομίσματος ο άντρας είναι ανώριμος συναισθηματικά και φαινομενικά αδιάφορος. Με επίφαση την καριέρα του μετακομίζει στο εξωτερικό επειδή δεν είναι ικανός να διεκδικήσει αυτό που επιθυμεί περισσότερο απ’ όλα, τη Μυρσίνη. Διαθέτει μια υπέροχη φωνή και το μόνο που θέλει είναι να τραγουδάει, αλλά επαναπαύεται σε αυτό, δεν έχει την υπομονή και την πειθαρχία να δουλέψει και να εξελιχθεί. Μια ψυχολόγος δίνει το κλειδί στη Μυρσίνη για να αποδεσμευτεί από τα καλούπια, να απελευθερωθεί από τις ενοχές και να δει τη ζωή με άλλο μάτι και μια δασκάλα φωνητικής διδάσκει στον Πανσέληνο την επιμονή, τη σκληρή δουλειά και μαζί μ’ αυτά το θάρρος της διεκδίκησης.

Αναβαπτισμένοι και οι δύο και δυνατότεροι από ποτέ αποφασίζουν να πράξουν αυτό που δεν τολμούσαν τόσα χρόνια. Να μείνουν μαζί μέχρι το τέλος με κάθε τίμημα. Ερωτευμένοι και ολοκληρωμένοι.