Καθένας πρέπει ν΄ανακαλύψει μόνος του ποιο είναι το μυστικό της Σφίγγας για τον ίδιο

Αμέλια Έντουαρντς, 1877

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Από το 1981, διδάσκει μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση. Στις εργασίες του περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά βιβλία μαθηματικών και πληροφορικής, άρθρα σχετικά με τη διδακτική των μαθηματικών, την εισαγωγή των υπολογιστών στην εκπαίδευση, την ιστορία των θετικών επιστημών, καθώς και εκλαϊκευτικά κείμενα σχετικά με τα μαθηματικά. Έχει μεταφράσει, από τα γαλλικά και τα αγγλικά, είκοσι δύο βιβλία με θέματα μαθηματικά, τις θετικές επιστήμες και την ιστορία τους.

Το βιβλίο ”Αχμές, ο γιος του φεγγαριού”, ξεκινά με τον Πιανκί και την Ταντινανέφερ, ένα ζευγάρι ερωτευμένων νέων, οι οποίοι ποθούσαν πολύ ένα παιδί. Ο Πιανκί βρήκε σ΄ένα καλάθι στο Νείλο ένα νεογέννητο μωρό και η ευτυχία του ήταν απερίγραπτη. Το ονόμασαν Αχμές και η πρόοδός του, ιδίως στα μαθηματικά, τον έκανε να ξεχωρίζει απ’ όλους και η πορεία του διαφαινόταν λαμπρή. Το μυαλό του αναζητούσε λύσεις σε προβλήματα που κανείς δεν είχε σκεφθεί. Η μέθοδός του ήταν πρωτοποριακή. Ο Αχμές, όπως συμβαίνει με τα αντισυμβατικά νεαρά μυαλά, που διαθέτουν κάποιο είδος ευφυΐας, δε δεχόταν άκριτα ό,τι του δίδασκε ο Αρχιερέας Τζάου. Μετά το θάνατο των γονιών του προσκλήθηκε στο παλάτι του Φαραώ, ο οποίος του ανέθεσε μια αποστολή. Στη βιβλιοθήκη του ναού φυλάσσονταν κύλινδροι με παπύρους ηλικίας χιλίων χρόνων και πάνω, τους οποίους ήθελε να διασώσει. Ανέθεσε λοιπόν στον Αχμές να μελετήσει όλους τους παπύρους της βιβλιοθήκης και να φροντίσει να γίνουν αντίγραφα για τους σημαντικότερους από αυτούς. Ξεκινώντας το έργο του στη βιβλιοθήκη, ο Αχμές ανακαλύπτει έναν πάπυρο με προβλήματα μαθηματικών, όπου ο συγγραφέας ήξερε πολύ λιγότερα από τον ίδιο. Τότε αποφασίζει να συντάξει έναν πάπυρο που θα περιλαμβάνει όλες τις διαθέσιμες γνώσεις αριθμητικής και γεωμετρίας. Παράλληλα, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης αφηγείται την ιστορία του Χένρι Ριντ το 1855-1856, ο οποίος ταξίδεψε στις πυραμίδες και αγόρασε από έναν παλαιοπώλη τον θαμμένο σ’ ένα τάφο του Λούξορ για τρεις χιλιάδες χρόνια πάπυρο του Αχμές.

Μέσα από τη ζωή του Αχμές βιώνουμε την πολυτάραχη Δεύτερη Ενδιάμεση Περίοδο, τις διαμάχες, τις ίντριγκες και τους πολέμους ανάμεσα στους ηγεμόνες των δύο βασιλείων, της Άνω και Κάτω Αιγύπτου. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι θα νιώσουμε τον παλμό της αγωνίας του να γνωρίσει το άπιαστο, το απρόσιτο, αυτό που οι μετέπειτα γενιές αποκάλεσαν άπειρο.

Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα απόσπασμα από βιβλίο αιγυπτιακής μυθολογίας, αλλά δεν είναι. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ανάμεσα στο 1700 και το 1500 π.Χ. έζησε πράγματι στην Αίγυπτο ένας γραφέας με το όνομα Αχμές -ο γιος του φεγγαριού-, ο οποίος άφησε πίσω του έναν πάπυρο με 84 λυμένα προβλήματα και κάποια ιστορικά σχόλια. Όλα αυτά περιγράφονται στο βιβλίο, αλλά τα υπόλοιπα είναι δημιουργήματα της φαντασίας του συγγραφέα. Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης με την ιστορία αυτή, γραμμένη σε μια γλώσσα που ρέει, μας προσφέρει και γνώσεις αλλά και ευχαρίστηση. Επίσης μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε μαζί με τον ήρωά του όχι μόνο τα μαθηματικά προβλήματα αλλά και όσα προβλήματα ο καθένας κουβαλά και αναζητά τη λύση τους.