Στην οδό Ουίλσον, στέκεται ένας σκουριασμένος, άφωτος λυχνοστάτης. Στέκεται δίπλα σε μια τσιμεντένια και άχαρη κολόνα, αντιστεκόμενος στις σύγχρονες μορφές ηλεκτροδότησης και στις αναμορφώσεις που υπέστη η περιοχή. Μελαγχολικός, περιμένει τον επόμενο διαβάτη που θα σταθεί κάτω από το ονειρικό φως του, να σκεπάσει τις μοναχικές του σκέψεις.

Εκεί βρέθηκα κι εγώ ένα βράδυ κρατώντας το πρώτο βιβλίο του Νίκου Α. Καραγεώργου, τη συλλογή διηγημάτων «Κάτω από τη φωτιά η μουσική» που κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, σκεπτόμενος κάποιες στιγμές τη φράση κλισέ «τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια» που εδώ επιβεβαιώνεται.

Δέκα διηγήματα σύγχρονα και διαχρονικά με πρωταγωνιστές ανθρώπους μιας πραγματικότητας που παίρνει τη μορφή μας. Δέκα διηγήσεις που διεκδικούν φως, αυτό που διαβάζοντας θα δείτε να χρωματίζει μαγικά το ασπρόμαυρο παράθυρο του όμορφου εξωφύλλου. Ιστορίες σαν άηχες εξομολογήσεις για αλήθειες που αποζητούν λύτρωση, υπέρβαση· όλες με κοινό παρονομαστή τον άνθρωπο, τα μονοπάτια που γίνονται αδιέξοδα ή τα αδιέξοδα που γίνονται έξοδοι προς μια μορφή απελευθέρωσης. Είναι η μαγική γραμμή που ενώνει τις ιστορίες μεταξύ τους και αυτές μ’ εμάς, τους αναγνώστες τους.

Ο συγγραφέας, με το βιβλίο αυτό, μας παραδίδει ένα έργο αντάξιο όχι μόνο ενός πολλά υποσχόμενου συγγραφικού ντεμπούτου, αλλά και μιας αξιοθαύμαστης αφηγηματικής ωριμότητας. Τηρώντας υποδειγματικά την οικονομία χώρου, λέξεων και εικόνων της φόρμας που δεν φλυαρεί, καταφέρνει να δημιουργήσει μέσα σε λίγες σελίδες ολοκληρωμένους ήρωες με φωνή και παρουσία που κοινωνούν άμεσα όσα επιθυμούν να μας πουν. Αυτό που επίσης εντυπωσιάζει, είναι ο λεκτικός πλούτος των διηγημάτων που αποδεικνύει τη βαθιά εσωτερική τριβή και αγάπη του συγγραφέα για τη γραφή και τη γλώσσα – θεωρώ πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να επισημαίνεται, ειδικά σήμερα, που το νυφοπάζαρο των ευπώλητων και της βιτρίνας τυφλώνει και παντοδυναμεί.

Ο Νίκος Α. Καραγεώργος γεννήθηκε το 1978 στο Παγκράτι. Διαμένει έως τώρα στην αγαπημένη του πόλη, την Αθήνα. Από τα σχολικά χρόνια ασχολήθηκε με τον κλασικό αθλητισμό. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με ειδίκευση στους τομείς Μάρκετινγκ και Μάνατζμεντ και για πολλά χρόνια εργάστηκε στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας ως σύμβουλος πωλήσεων.

Στον διάδρομο της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας, στέκονται σαν πεισμωμένα απομεινάρια μιας άλλης εποχής, κρυμμένα και σιωπηλά, βιβλία σαν αυτό. Δίπλα σε πληρωμένες ντάνες και φανταχτερές ετικέτες με πολλά μηδενικά, αντιστεκόμενα στις σύγχρονες τακτικές του μάρκετινγκ, περιμένουν μελαγχολικά τον επόμενο αναγνώστη που θα θελήσει να μυρίσει τις σελίδες τους. Περιμένουν και περιμένουν για να γεμίσουν φως την ψυχή των ανήσυχων αναγνωστών τους.

Φωτίζει τελικά ο λυχνοστάτης της οδού Ουίλσον και δύσκολα θα ξηλωθεί.