Μοίρα, τύχη ή πεπρωμένο

Ο Έρικ Φόσνες Χάνσεν είναι Νορβηγός συγγραφέας με διεθνή απήχηση και θεωρείται ο σπουδαιότερος σύγχρονος συγγραφέας της Νορβηγίας. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, στις 6 Ιουνίου 1965, αλλά μεγάλωσε στο Όσλο, όπου και σπούδασε φιλολογία, μουσική, ιστορία και θέατρο. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε σε ηλικία είκοσι μόλις ετών, με το μυθιστόρημα “Fakjetarnet” (Ο πύργος του γερακιού), το οποίο ακολούθησαν άλλα τρία μυθιστορήματα. Το πιο γνωστό έργο του είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του, “Ψαλμοί στο τέλος του ταξιδιού”, το οποίο μεταφράστηκε σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Ο Φόσνες Χάνσεν έχει επίσης δημοσιεύσει ποίηση, δοκίμια και κριτικές σε εφημερίδες. Είναι μέλος της Νορβηγικής Ακαδημίας για τη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία και, από καιρού εις καιρόν, εργάζεται στο κρατικό ραδιόφωνο της Νορβηγίας. Το 1990 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Οι “Ιστορίες από σύμπτωση” (1998) έχουν τιμηθεί με το Βραβείο Βιβλιοπωλών, καθώς και με το Βραβείο ακροατών ραδιοφώνου.

Το «Ιστορίες από σύμπτωση» είναι ένα μυθιστόρημα που ενέχει την υφή ενός φιλοσοφικού δοκιμίου. Όταν πεθαίνει ο Βίλχελμ Μπολτ, ένας γέρος και εκκεντρικός επιστήμονας, η ανιψιά του Λέα, η οποία τον κληρονομεί, βυθίζεται στις σημειώσεις και τα κιτάπια του θείου της. Στις σελίδες αυτών των τετραδίων θα βρει την καταγραφή εκατοντάδων περιστατικών με μοιραίες συμπτώσεις που επηρεάζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις ζωές των ανθρώπων. Μεγαλύτερη, όμως, αναφορά γίνεται σ’ ένα απομονωμένο νησί της Βαλτικής με μια κοινότητα φαροφυλάκων και στη συνέχεια στην Ιταλία της Αναγέννησης, στην ιστορία μιας θαυματουργής εικόνας. Σ’ αυτές τις ιστορίες ξεδιπλώνεται το νήμα της πλοκής του σπουδαίου αυτού μυθιστορήματος.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα από τα καλύτερα και «καθαρότερα» λογοτεχνικά κείμενα της σύγχρονης συγγραφικής δραστηριότητας. Με γλώσσα αμιγώς λογοτεχνική, γεμάτη μεταφορές και παρομοιώσεις, εικόνες που φαντάζουν αληθινές και ιδιαίτερη μυθοπλασία, ξεδιπλώνεται ενώπιον του αναγνώστη ένα βιβλίο ιδιαίτερο, ειλικρινές, με έκδηλο ρομαντισμό, αλλά και απαράμιλλης ομορφιάς. Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων είναι εξαιρετική, ενώ η δομή του έργου, μολονότι δεν ακολουθεί την πεπατημένη σ’ έναν σταθερό άξονα χρόνου και πλοκής, απογειώνει την υπόθεση και καταδεικνύει με διακριτικό τρόπο το λογοτεχνικό ταλέντο του συγγραφέα.

Το βιβλίο του Έρικ Φόσνες Χάνσεν αποτελεί την επιτομή της σύγχρονης λογοτεχνικής γραφής, αλλά και μια σπουδαία υμνωδία σ’ αυτό το παράξενο σύνολο από συμβάντα, το οποίο αποκαλούμε Ζωή.