Πυρκαγιές

Λουίζα, Πέτερ, Τούβερ, Ίμπεν, Τζακ, Μίλα. Έξι φίλοι που το 1987 θέλησαν να γιορτάσουν με ένα πάρτι τη βραδιά της Σάντα Λουτσία στην αίθουσα χορού ενός οικισμού με εξοχικές κατοικίες στο Γερντσνέσετ στη νότια Σουηδία. Η βραδιά, ωστόσο, κατέληξε σε τραγωδία· η αίθουσα τυλίχτηκε στις φλόγες, η Ίμπεν βρήκε τραγικό θάνατο, άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σε σώμα και ψυχή. Ενώ ταυτόχρονα και άλλες πυρκαγιές ξέσπασαν στην περιοχή.

Τριάντα χρόνια μετά, η Λουίζα επιστρέφει στον οικισμό για πρώτη φορά, έχοντας κληρονομήσει τα παραπάνω εξοχικά από τη θεία της. Άμα τη εμφανίσει της όμως, νέες πυρκαγιές αρχίζουν να ξεσπούν σε διάφορα μέρη της περιοχής.

Ποιος ήταν υπεύθυνος για τις πυρκαγιές τότε; Αυτός που ανέλαβε την ευθύνη και τιμωρήθηκε; Και τώρα; Είναι τυχαίο που με τον ερχομό της Λουίζα οι πυρκαγιές ξανάρχισαν; Μήπως κάποιος προσπαθεί να την ενοχοποιήσει γι’ αυτές; Ποιος όμως και για ποιον λόγο;

Πολλοί οι υποψήφιοι δράστες, πολλοί εκείνοι που θα ήθελαν να προκαλέσουν κακό στην περιοχή και στους κατοίκους της, καθώς συμφέροντα, οικονομικά και άλλα, αναπόφευκτες χρεοκοπίες κ.λπ. βρίσκονται στον αέρα. Ο παιδικός φίλος της Λουίζα Πέτερ, ένα από τα παιδιά που τραυματίστηκαν, αστυνομικός πλέον, προσπαθεί να βοηθήσει την κοπέλα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν τα πάντα για να την παγιδεύσουν, ώστε να πάει με τα νερά τους.

Παραμύθι και πραγματικότητα μπλέκονται στο ψυχολογικό θρίλερ του Anders de la Motte «Η φωτιά του χειμώνα», που αποτελεί το τρίτο βιβλίο μιας άτυπης τετραλογίας με κοινή συνισταμένη τις εποχές. Σταδιακά, μύθοι, νύμφες του νερού και μαύροι κύκνοι στήνουν ένα εξωπραγματικό σκηνικό παίρνοντας το πάνω χέρι. Αγωνία, σασπένς, με παράλληλη αφήγηση, πότε στο 1987 και πότε στο παρόν του μυθιστορήματος, το παζλ συμπληρώνεται κομμάτι κομμάτι. Και λίγο πριν από τη λύση του μυστηρίου, οι ανατροπές έρχονται η μία πίσω από την άλλη κόβοντας την ανάσα σε ήρωες και αναγνώστες. Τίποτα όμως δεν είναι όπως φαίνεται, όλα είναι μεταμφιεσμένα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει απολύτως τίποτα.