Ο περιπλανώμενος πρίγκιπας του Διχασμού

Ne travaillez jamais.

Δάσκαλος της σκέψης, μηδενιστής, αιματοβαμμένο ανδρείκελο, διάβολος, καθηγητής του ριζοσπαστισμού, πράκτορας, εκκεντρικός, τρελός σαδιστής, γκουρού, κυνικός, μάγος, λυσσασμένος… Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που κατά καιρούς αποδόθηκαν στον Guy Debord, κυρίως από δημοσιογράφους, στην προσπάθειά τους να ορίσουν μια προσωπικότητα κι ένα μυαλό που απείχε έτη φωτός από τον κυρίαρχο τρόπο σκέψης και ερμηνείας της πραγματικότητας.

Το βιβλίο του Ίκαρου Μπαμπασάκη, όμως, δεν απευθύνεται σε όσους προσπαθούν να κατατάξουν τον Guy Debord στο πάνθεον των θεωρητικών ή στη μαύρη λίστα των σκοτεινών ανατροπέων της τάξης – άλλωστε έχει προ πολλού κερδίσει επάξια τη θέση του και στις δύο κατηγορίες με το βίο και την πολιτεία του. Δημιούργησε την ομάδα ”Καταστασιακή Διεθνής” που η δράση της, σε συνδυασμό με τα βιβλία του (με πιο γνωστό την ”Κοινωνία του θεάματος”), άσκησαν τεράστια επιρροή στη γενιά του – κάποιοι σχεδόν του ”χρεώνουν” τον Μάη του ’68. Οι επτά κινηματογραφικές του ταινίες ανέτρεψαν όλα όσα μέχρι τότε ήταν δεδομένα για την έβδομη τέχνη, όσο για τα θεωρητικά του κείμενα δεν διαψεύστηκαν ποτέ μέχρι σήμερα από τα γεγονότα και συνεχίζουν ν’ αποτελούν μια μέθοδο σκέψης που ερμηνεύει με ακρίβεια όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Το βιβλίο είναι γραμμένο για όσους διάβασαν αλλά και αγάπησαν τον Debord, για όσους φώτισαν τη δική τους ζωή με τα βιβλία του, τη θεωρητική του σκέψη και, κυρίως, με τον τρόπο που επέλεξε να ζήσει και να πεθάνει. Όπως σημειώνει ο συγγραφέας στην εισαγωγή, σκοπός του ήταν να παρουσιάσει την προσωπικότητα του Debord αντλώντας υλικό σχεδόν αποκλειστικά από όσα είπε ο ίδιος για τον εαυτό του, μιας και στην περίπτωσή του ισχύει το παράδοξο να θεωρείται αινιγματική μορφή και το έργο του να έχει διαστρεβλωθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ όσα έκανε και έγραψε διακρίνονται από διαύγεια, σαφήνεια και προσήλωση στο απτό και στο πρακτέο. Από την άλλη, όμως, ίσως να μην είναι και τόσο παράδοξο το παραπάνω φαινόμενο: στην κοινωνία του θεάματος, η αυθεντικότητα οπωσδήποτε μοιάζει αινιγματική και ακατανόητη…

Εκτεταμένα αποσπάσματα από τα θεωρητικά κείμενα του Debord, τις ταινίες του και φωτογραφικό υλικό, είναι τα δομικά υλικά με τα οποία χτίζεται το κείμενο που είναι χωρισμένο σε επτά χρονολογικές ενότητες, ξεκινώντας από τη γέννησή του και κλείνοντας με την αυτοκτονία του το 1994. Σε κάθε μία από αυτές, ακολουθούμε τα γεγονότα και τα πρόσωπα της ζωής του καθώς και την παράλληλη εξέλιξη του έργου του. Αλλά αυτό που κάνει το βιβλίο να διακρίνεται από μία τυπική βιογραφία, είναι ότι ο Μπαμπασάκης κατορθώνει να αποδώσει την οπτική του Debord για την ίδια τη ζωή: η περιπλάνηση ως τρόπος ζωής, η υπέρβαση ως τρόπος ζωής, η ανατροπή ως τρόπος ζωής, η δημιουργία ως τρόπος ζωής, η ελευθερία ως τρόπος ζωής. Ο  Debord ήταν ένας σημαντικός θεωρητικός (τον έχουν τοποθετήσει δίπλα στον Marx και τον Hegel) που βίωνε τις θεωρίες του στην πραγματικότητά του – κι αυτό τον κάνει να στέκει τόσο ξεχωριστός ανάμεσα στους άλλους θεωρητικούς. Πάνω απ’ όλα, όμως, ήταν μια προσωπικότητα που πολέμησε λυσσαλέα και με όλες του τις δυνάμεις ”τους εκατό τρόπους να μπεις στη σειρά”.

Κλείνοντας, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι σκόπιμα απέφυγα να αναλύσω επί της ουσίας το έργο του Debord – και αυτό γιατί πιστεύω ότι η σκέψη του δεν αναλύεται: ανακαλύπτεται, βιώνεται και γίνεται εργαλείο ή όπλο, αν χρειαστεί. Και προς αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι κινείται και το βιβλίο του Ίκαρου Μπαμπασάκη. Για όσους γνωρίζουν ήδη τον Guy Debord, αποτελεί ένα φόρο τιμής σε ένα από τα μεγαλύτερα ανατρεπτικά πνεύματα του εικοστού αιώνα. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το έργο του, ελπίζω ειλικρινά ότι το βιβλίο αυτό θα γίνει η αφορμή να τον ανακαλύψουν και να τον γνωρίσουν. Με τον ίδιο τρόπο που η γράφουσα τον ανακάλυψε κάποτε (και για πάντα), μέσα από ένα ταλαιπωρημένο αντίτυπο της ”Κοινωνίας του θεάματος”, σ’ ένα αμφιθέατρο τής υπό κατάληψη Φιλοσοφικής Σχολής…