Από το ενυδρείο στην Ενυδρία

Αν και η λογοτεχνία του Φανταστικού έχει φανατικό κοινό στην Ελλάδα, οι Έλληνες συγγραφείς σε πολύ μικρό ποσοστό την υπηρετούν. Έτσι για εμάς που την αγαπάμε, είναι μεγάλη χαρά να ανακαλύπτουμε ένα καλό βιβλίο του είδους γραμμένο από μια Ελληνίδα – και μάλιστα πρωτοεμφανιζόμενη (με ολοκληρωμένο έργο) συγγραφέα. Η Βάγια Ψευτάκη καταδύεται στα ύδατα της Ενυδρίας και βγαίνει στην επιφάνεια έχοντας δημιουργήσει ένα ξεχωριστό βιβλίο, υβρίδιο δύο κόσμων: της σύγχρονης νεοελληνικής πραγματικότητας που όλοι βιώνουμε και του ονειρικού χάρτη μιας χώρας που εδρεύει στο υποσυνείδητο.

Το Ψάρι (όνομα; παρατσούκλι; ψευδώνυμο;), είναι η ηρωίδα του βιβλίου: μια μάλλον καμένη νεαρή ψυχή, γυναίκα αλλά αμφισεξουαλική, παλεύει να επιβιώσει με το τίποτα, τόσο οικονομικά όσο και συναισθηματικά, με κακοπληρωμένες δουλειές, μια μάνα γενικώς απούσα, παρέες ”ό,τι να ‘ναι” και σεξ ”ό,τι κάτσει”. Το Ψάρι είναι μόνο του μέσα στη γυάλα τής ζωής του και δεν περιμένει τίποτα, δεν το αγαπάει κανείς και προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι δεν το νοιάζει: αλλά το νοιάζει και το πονάει, πολύ. Το υπαρξιακό του αδιέξοδο, η συναισθηματική του πείνα και τα ζόρια που περνά εν γένει, θα το οδηγήσουν στην οριακή εκείνη στιγμή όπου θα διαβεί την πύλη της Ενυδρίας: ενός παράλληλου κόσμου με μυστηριώδη και παράξενα πλάσματα, όπου οι απωθημένες επιθυμίες και τα ψυχολογικά αρχέτυπα παίρνουν σάρκα και οστά και προσωποποιούνται. Σε αυτό το εσωτερικό σύμπαν, θα περιπλανηθεί και θα πάθει, θα χαθεί και θα βρεθεί, μέχρι να ξαναπιάσει το νήμα και να αναδυθεί στο φως.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη -η έννοια του διχασμού είναι μία από τις βασικές θεματικές του κειμένου-, στην πραγματικότητα της ”αληθινής ζωής” όπου κυριαρχεί ο σκληρός ρεαλισμός και την πραγματικότητα της Ενυδρίας, όπου επικρατεί η ονειρική ατμόσφαιρα και ένας είδος παρακμιακής ομορφιάς που η συγγραφέας αποδίδει εξαιρετικά. Και αν υπάρχουν μερικές αδυναμίες -αναμενόμενες για νέους συγγραφείς-, χάνονται από τη φρεσκάδα και την πρωτοτυπία της γραφής που σε κερδίζει εξ αρχής. Το εύρημα του ανεστραμμένου κόσμου, του κόσμου των ειδώλων και των συμβόλων, δεν είναι βέβαια καινοφανές λογοτεχνικά, είναι όμως ιδιαίτερος και ξεχωριστός ο χειρισμός του από τη Βάγια Ψευτάκη που φτιάχνει μια ψυχολογική αλληγορία, πειστική και ταυτόχρονα μαγική  – σαν εκείνα τα όνειρα που τα βιώνεις με όλες σου τις αισθήσεις και τα σκέφτεσαι ακόμα κι όταν ξυπνήσεις.

Για το τέλος, κράτησα μια φράση από το βιβλίο που την ξεχώρισα:

”Οι καθρέφτες δείχνουν μόνο την επιφάνειά σου. Δε δείχνουν το βάθος σου. Δε δείχνουν ποιός είσαι, δείχνουν απλώς πώς δείχνεις. Κοίτα γύρω σου την Ενυδρία. Δεν τους χρειάζεσαι τους καθρέφτες.”