Πες της…

«Πες της σ’ αγαπάω πολύ και δεν θα το ξανακάνω», σ. 11

Ο Χρήστος Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις συλλογές διηγημάτων και έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, το Prix Litteraire des Jeunes Europeens, το Chowdhury Prize in Literature, το O. Henry Prize of Short Fiction και με άλλα βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διηγήματά του έχουν εμφανιστεί σε πολυάριθμες ελληνικές και ξένες ανθολογίες, έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και στον κινηματογράφο και έχουν μεταφραστεί σε δεκαεπτά γλώσσες.

Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Πες της, τα ηνία της αφήγησης παίρνει μία κούριερ που στις περιπλανήσεις της από περιοχή σε περιοχή και από σπίτι σε σπίτι έχει δει τα πάντα, καταθέτει τις εμπειρίες της και ψυχογραφεί τους ανθρώπους που συναντά.

Με λόγο ίδιο με χείμαρρο και εξαιρετικά πυκνό, με παρατακτική σύνδεση, με παραληρηματική γραφή, με κοφτούς στακάτους διαλόγους μεταξύ της ηρωίδας και της Λένας, της φίλης της. Κάθε παράγραφος και μια διαφορετική παράδοση ή παραλαβή και ταυτόχρονα μια διαφορετική εμπειρία.

Και μέσα από αυτές «αποκαλύπτεται» ο κόσμος όλος, η κοινωνία, οι άνθρωποι που την απαρτίζουν∙ κάθε τύπος της, καλός, κακός, προβληματικός, φυσιολογικός κ.ά. Μια τοιχογραφία ανθρώπινων τύπων συνθέτουν οι «πελάτες» της ηρωίδας. Στην ουσία πρόκειται για σύνοψη της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και παρουσίαση των συστατικών στοιχείων της, με την ίδια να αναλαμβάνει τον ρόλο αυτού που τους συστήνει στους αναγνώστες.

Ένα βιβλίο που ισορροπεί μεταξύ νουβέλας και μυθιστορήματος, ένα κείμενο που μπορεί να εκληφθεί ως παζλ αποτελούμενο από ψηφίδες-μικρές ιστορίες – αυτές είναι οι πολλές διαφορετικές περιπτώσεις ανθρώπων που συναναστρέφεται λόγω δουλειάς η αφηγήτρια και που όλες μαζί συγκεντρωμένες συνοψίζουν το σύγχρονο ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας, το επηρεασμένο τόσο από το σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι όσο και από την επέλαση της πανδημίας και των απανωτών λοκντάουν: με ό,τι συνέπειες έχουν τα παραπάνω σε κάθε άτομο ξεχωριστά.