Αυτή είναι η ζωή

Η Μαρία Κακαβογιάννη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πλάκα της Αθήνας. Σπούδασε λογοτεχνία στη Βέρνη και στη Σχολή Δολιανίτη. Αρθρογραφεί στο περιοδικό «Ελληνικά» με έδρα την Ελβετία, το οποίο απευθύνεται στους Έλληνες της διασποράς και τους ελληνομαθείς. Το 1983 βραβεύτηκε στον Πρώτο Διαγωνισμό του Υπουργείου Συγκοινωνιών για το ποίημά της «Πίσω από τα κάγκελα», που ήταν αφιερωμένο στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης.

Στο βιβλίο με τον τίτλο «Ένας χρόνος θύελλα», η ηρωίδα της Μαρίας Κακαβογιάννη, η Αθηνά, τα έχει καταφέρει όλα στη ζωή της. Έχει εξελιχθεί πολύ επαγγελματικά, έχοντας διευθυντική θέση, είναι παντρεμένη με τον Χρήστο εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, η κόρη τους, η Έλλη, σπουδάζει στη Μυτιλήνη και ζει στο σπίτι της γιαγιάς Ελισάβετ, αγαπά και την αγαπούν εξίσου οι γονείς της και η αδελφή της, έχει την κολλητή της φίλη τη Θάλεια στην Ελβετία, που η επίσκεψή της εκεί γίνεται  η «κοριτσίστικη» απόδρασή της από την Αθήνα, έχει και τον γάτο της τον Ριρή να την περιμένει να γυρίσει για να χουζουρέψει μαζί της στον καναπέ.

Αυτή είναι η εικόνα της Αθηνάς  που φαίνεται να τα έχει όλα. Όμως, μοιάζει όλα να κρύβουν και κάτι άλλο. Οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις της δουλειάς γίνονται αιτία να συγκρούεται με τον άνδρα της για την έλλειψη χρόνου που διαθέτει στην οικογένεια, γεγονός το οποίο η κόρη της, προσκολλημένη πλέον στον πατέρα της, της το χρεώνει και αυτή. Ταυτόχρονα, ο πατέρας της Αθηνάς αρρωσταίνει και χάνεται .Η κόρη της κάνει την επανάστασή της από τη Μυτιλήνη, ενώ η απόσταση με τον Χρήστο μεγαλώνει και σαν αποτέλεσμα φέρνει  δύο νέους ανθρώπους στην προσωπική τους ζωή, μέχρι που ένα αστάθμητο  γεγονός, από αυτά που απροσδόκητα συμβαίνουν στη ζωή, ανατρέπει τα πάντα, φέρνοντας όλους προ των ευθυνών τους και επαναπροσδιορίζοντας τις σχέσεις τους.

Η συγγραφέας μέσα από διαλόγους, σαν να πρόκειται για θεατρικό έργο, σκιαγραφεί τους ήρωες, τα γεγονότα της ζωής τους και τις αντιδράσεις τους. Η ηρωίδα, αν και χαλύβδινη με συναισθήματα που υπερκαλύπτονται πολλάκις από τη λογική, στο τέλος παραμερίζει και θυσιάζει ό,τι μπορεί να κάνει μια γυναικά να νοιώσει ξεχωριστή, και επιλέγει να συνεχίσει τον δρόμο που από χρόνια είχε χαράξει, αναγνωρίζοντας την εποχή που την ξεπερνά επαγγελματικά και ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των σημαντικών ιδιοτήτων της και σχέσεων που χρόνια είχε χτίσει στη ζωή της: της μάνας και της συζύγου. Η Αθηνά με όλους τους ήρωες μαζί αποτυπώνουν τις καλές και κακές στιγμές που πλέκουν τη ζωή όλων μας, αφήνοντας πάντα την πιθανότητα να συμβεί ή όχι το χειρότερο. Η συγγραφέας με γραφή απλή και κατανοητή, χωρίς υπερβολές και φραστικές εξάρσεις, καταφέρνει και μεταφέρει την εικόνα των γεγονότων στον αναγνώστη, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον και την αγωνία του για την εξέλιξή τους.

Ένα βιβλίο αισιόδοξο, που στηρίζεται στην ελπίδα που καιροφυλαχτεί σε κάθε σελίδα για να συμβεί το καλύτερο και  στην αγάπη προς τον άνθρωπο, σε ευτυχισμένες και μη στιγμές. Έτσι όπως ακριβώς είναι η ζωή!