Πόσο αμφιλεγόμενες μπορεί να είναι κάποιες γυναικείες προσωπικότητες που έζησαν σε εποχές ταραχώδεις, καλυμμένες από τις πλάτες των προστατών τους βασιλιάδων, αυτοκρατόρων, επιτυγχάνοντας ωστόσο να παίξουν πίσω απ’ το θρόνο το δικό τους καταλυτικό ρόλο στην άσκηση πολιτικής. Έξυπνες, φιλόδοξες… Διψασμένες για εξουσία επιβάλλουν με ανελέητη πυγμή το δικό τους εγώ… με πνευματώδη και δυναμικό τρόπο δίχως να φαίνονται. Όμως είναι εκείνες που κινούν τα νήματα μέσα σε σκέψεις αλαζονείας και έπαρσης.

388 μ.Χ., τα τελευταία χρόνια της ρωμαϊκής κυριαρχίας, εποχή που βρίθει από αντιπαλότητες θρησκευτικές, πολιτικές, κοινωνικές, διαφορές και διαμάχες εξ’ αιτίας του θρησκευτικού φανατισμού που επιφέρει τους φονικούς διωγμούς. Όλοι καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος τους οδεύει σε μία αναδόμηση εκ θεμελίων. Η ασταμάτητη μετάβαση από τον αρχαίο κόσμο στο Μεσαίωνα αρχίζει σε όλα τα μήκη και πλάτη της αυτοκρατορίας. Πολλές εξέχουσες προσωπικότητες, φιλόσοφοι, επιστήμονες, κατά βάση εθνικοί που διδάσκουν τον ελληνικό ιδεαλισμό, κατηγορούνται και διώκονται για ειδωλολατρία και πολλοί εξ αυτών δολοφονούνται και κατακρεουργούνται ως εξιλαστήρια θύματα, αρχής γενομένης με τη νεοπλατωνική φιλόσοφο Υπατία.

Δεκαοκτώ κεφάλαια, δεκαοκτώ αφηγήσεις καταγεγραμμένες κατανοητά και ξεκάθαρα ακολουθώντας την ιστορική σειρά των γεγονότων τα οποία ολοκληρώνουν τη θεματική του βιβλίου με τα βιώματα και τη δράση της Γκάλλα Πλασίντια. Με σαφήνεια και άψογο τρόπο ο συγγραφέας με την έμπνευσή του καταφέρνει να ενεργοποιεί τον αναγνώστη στο προσωπικό του πνευματικό επίπεδο και δυναμισμό εκφοράς λόγου.

Επιδέξια επίσης στάθηκε και η σκέψη του συγγραφέα να χρησιμοποιήσει την πρωτοπρόσωπη αφήγηση των ηρώων καθώς έτσι ζωντανεύει το σύνολο των ψυχικών ιδιοτήτων τους, την ατομικότητα των χαρακτήρων τους, τα ήθη, τις συνήθειές τους, τις ελπίδες, τις επιθυμίες και τις βλέψεις τους μέσα στους παραδοσιακούς κανόνες κοινωνικής διαβίωσης της εποχής τους. Ο συγγραφέας μέσα από το θεματικό περίγραμμα της σθεναρής φυσιογνωμίας της Πλασίντια, μαντεύει τα λόγια των ηρώων του, τις ευαισθησίες, τα εύλογα ερωτήματα και τις απαντήσεις τους, τις ψυχικές εξάρσεις τους και διαλογίζεται μαζί τους με αποτέλεσμα οι χαρακτήρες του να αποκτούν μια εξαιρετική δραματικότητα που απογειώνει τη δράση.