Γραμμές που αγγίζουν την ψυχή μας
Μυστικές συναντήσεις με τον εαυτό μας

Η Μάρω Βαμβουνάκη, η συγγραφέας της ψυχής μας, όπως αν μου επιτρεπόταν θα την αποκαλούσα, προσεγγίζει το απρόσωπο σχήμα της καθημερινής μας ζωής. Τολμά και απαντά στα μύχια ερωτήματα που ταλανίζουν το μυαλό του σύγχρονου ανθρώπου. Γεννήθηκε στα Χανιά, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Από εννιά χρονών ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και ψυχολογία. Έχει γράψει 31 βιβλία, ανάμεσά τους 18 μυθιστορήματα, θεατρικά, ένα παιδικό, ένα ταξιδιωτικό, μελέτες και δοκίμια.

Πριν ξεκινήσει κάποιος να διαβάζει το «Χορός μεταμφιεσμένων», πρέπει να είναι έτοιμος να έρθει αντιμέτωπος με τον εαυτό του και να παραδεχτεί τις αλήθειες που τον αφορούν. Οφείλει ο αναγνώστης να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι υπάρχουν τρεις εκδοχές, πρώτον αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε, έπειτα αυτό που νομίζουν οι άλλοι ότι είμαστε και τέλος αυτό που πραγματικά είμαστε. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη: «Αναπάντεχα», «Νοσταλγίες» και «Θεραπεία της ευτυχίας». Η συγγραφέας μάς μιλά αρχικά για τις μεταμφιέσεις, για την ελευθερία που νιώθει κανείς πίσω από τη μάσκα και την αγάπη της ίδιας για τις μεταμφιέσεις. Στο πρώτο μέρος μιλά για το βάρος του άδικου μπράβο, για τα γαμήλια όνειρα, για την ασκητική της μεγαλούπολης, για τον εγωισμό που τρελαίνει και για την προδοσία που είναι αξεπέραστη. Στο δεύτερο μέρος νοσταλγεί τα θερινά σινεμά, τους φίλους τους παλιούς και το Άττικα. Οι παλιοί φίλοι μάς βοηθούν να ερχόμαστε σε επαφή με το παρελθόν μας. Αναφέρεται σε προσωπικά περιστατικά της. Μας εκθέτει το πάθος της για τη λογοτεχνία και τη γραφή. Το τρίτο μέρος είναι και το σημαντικότερο καθώς περιλαμβάνει την τεχνική του να είμαστε ευτυχισμένοι.. Η ευτυχία μας δεν εξαρτάται από τους άλλους. Πώς λοιπόν θα κατακτήσουμε την ευτυχία; Ας μην περιμένει ο αναγνώστης μαγικές συμβουλές και επιστημονικές αναλύσεις. Η Μάρω Βαμβουνάκη αγγίζει την καρδιά της αλήθειας των πραγμάτων, βγάζει τη μάσκα του ψυχολόγου και μας μιλά με το ανθρώπινο προσωπείο, μιλά στην καρδιά μας και βρίσκεται δίπλα μας. Οι προβληματισμοί της είναι ίδιοι με τους δικούς μας και η προτεινόμενη λύση δεν βρίσκεται στα επιστημονικά της βιβλία αλλά στην εμπειρία της και στα προσωπικά της βιώματα. Γι’ αυτό ακριβώς κερδίζει τον αναγνώστη. Μερικές στιγμές ένιωσα ότι διάβαζε τις σκέψεις μου και τις ανησυχίες μου. Επίσης, η συγγραφέας πετυχαίνει να καταρρίψει κάποιες απόψεις που έχουν κατά καιρούς καθιερωθεί ως αληθείς, όπως π.χ ότι οι πολλές ερωτικές εμπειρίες ωριμάζουν και είναι απαραίτητες για μια σωστή τελική επιλογή. Γενικότερα, η προσέγγιση της είναι ακριβής, αληθής και πάνω απ΄όλα ανθρώπινη.

Ο «Χορός μεταμφιεσμένων» είναι ένα λογοτεχνικό δοκίμιο με ψυχολογικές προεκτάσεις. Η Μάρω Βαμβουνάκη μας μιλά για την ευτυχία και την δυστυχία του ανθρώπου και για την τέχνη τού να είναι κάποιος ευτυχισμένος, με απλά λόγια, χωρίς επιστημονικές προεκτάσεις. Η γνωριμία με τον εαυτό μας και η αποδοχή του είναι ένα καλό ξεκίνημα.