Κρυμμένες αλήθειες

Η μεταφορά του ηλικιωμένου πατέρα σε γηροκομείο και το ξεκαθάρισμα και άδειασμα του πατρικού σπιτιού θα φέρουν την Μπεθ και τα αδέρφια της μπροστά σε απρόσμενες ανακαλύψεις. Για ποιον λόγο η πόρτα της σοφίτας έχει κλειδαριά ασφαλείας; Όταν η πόρτα αυτή ανοίξει, τα παιδιά θα βρεθούν μπροστά σε ένα χάος από πίνακες ζωγραφικής, υλικά για ζωγραφική και συσσωρευμένα σκουπίδια. Ενώ σταδιακά η εικόνα της οικογένειάς τους αλλάζει άρδην. Η μητέρα έπασχε από επιλόχεια κατάθλιψη, που την «κατέστρεψε» τελικά, και ο πατέρας δεν έμοιαζε ούτε στο ελάχιστο με τον στοργικό πατέρα που γνώρισαν η ίδια και τα αδέρφια της.

Οι τέσσερίς τους θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν πίσω από τα σημειώματα της μητέρας τους, που βρήκαν στη σοφίτα, την αλήθεια και να ανασυστήσουν την ιστορία της οικογένειάς τους. Ποια ήταν η γυναίκα που θυμούνται να τους φροντίζει τόσο στοργικά, όταν ήταν νήπια; Η μητέρα τους ή μήπως κάποια άλλη;

Πρώτη τους κίνηση είναι να απευθυνθούν στον πατέρα τους. Εκείνος όμως πάσχει από μετωποκροταφική άνοια και πλέον αδυνατεί να επικοινωνήσει, να συντάξει προτάσεις με ειρμό. Κι έπειτα από λίγο πεθαίνει. Μόνοι τους πλέον, παλεύοντας με τη θλίψη και το πένθος τους, αγωνίζονται να ορθοποδήσουν και να ολοκληρώσουν επιτυχώς το παζλ της ζωής τους, ενώ ένα πρόσωπο από το παρελθόν εισβάλλει από το πουθενά φέρνοντας απρόσμενα την πολυπόθητη ισορροπία στις ζωές όλων.

Μια μητέρα με επιλόχεια κατάθλιψη το 1957 και μια νέα μητέρα, η κόρη της, που παλεύει με τα μη μητρικά της συναισθήματα, που έχει πελαγώσει επειδή αδυνατεί να καταλάβει τι της συμβαίνει και για ποιον λόγο. Η επιλόχεια κατάθλιψη κληρονομείται; Μία καταβύθιση στο παραπάνω, αλλά και στην άνοια είναι το βιβλίο «Αλήθειες που δεν σου είπα» της Κέλι Ρίμερ.  Δύο οι αφηγήσεις που «τρέχουν» σε δύο διαφορετικές περιόδους. Στο 1957, με τη γυναίκα να είναι ουσιαστικά μόνη της, να περνά τον Γολγοθά της ολομόναχη και το 1996, με την κόρη αυτής της γυναίκας να έχει ιατρική βοήθεια, αλλά και υποστήριξη από τον σύζυγό της.

Το «Αλήθειες που δεν σου είπα», ωστόσο, δεν είναι μονάχα αυτό. Είναι και πολλά άλλα. Η επερχόμενη, αναπόφευκτη απώλεια του πατέρα, τα οικογενειακά μυστικά που έρχονται στο φως, και μια ιστορία από παλιά,  που καθόρισε τις ζωές τεσσάρων παιδιών, της μητέρας τους, του πατέρα τους, των ανθρώπων του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντός τους. Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά και οι άνθρωποι συμπεριφέρονταν με διαφορετικό τρόπο, όταν έπρεπε, μήπως η μοίρα αυτής της οικογένειας θα ήταν διαφορετική – καλύτερη ή μήπως χειρότερη;