Μίση και διχόνοιες που δεν τελειώνουν ποτέ

Όταν ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας κάνει ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο, η επόμενη εκδοτική του απόπειρα καθορίζει εάν πρόκειται για πυροτέχνημα ή για έναν σταθερά καλό μάστορα της γραφής. Ο Stuart Neville εντυπωσίασε με το πρώτο του μυθιστόρημα, «Τα Φαντάσματα του Μπέλφαστ», και το δεύτερο βιβλίο του απέδειξε ότι είναι ένας συγγραφέας που έχει την ικανότητα να καθηλώνει τον αναγνώστη του.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Μπέλφαστ, όπου ένας ψυχρός δολοφόνος σκοτώνει γρήγορα και με μεγάλη ευκολία τα θύματά του δουλεύοντας για λογαριασμό ενός εκδικητικού, παράλυτου γέρου. Ο επιθεωρητής Τζακ Λένον υποψιάζεται από την αρχή ότι οι δολοφονίες δεν είναι τυχαίες, αλλά συνδέονται μεταξύ τους. Στην προσπάθειά του να ξεδιαλύνει την ιστορία αρχίζει να ξετυλίγει ένα κουβάρι συνωμοσίας που έχει απλωθεί παντού, ακόμα και στην ίδια την αστυνομία. Μην ξέροντας ποιον να εμπιστευτεί πλέον αναγκάζεται να συμμαχήσει με τον Τζέρι Φέγκαν, έναν πρώην εκτελεστή του IRA, ο οποίος είναι ο μόνος άνθρωπος που δεν διστάζει να τα βάλει με όλους για να μπορέσει να σώσει τη Μαρί και την Έλεν, την πρώην σύντροφο και την κόρη του Τζακ. Δυο απίθανοι σύμμαχοι σε έναν αγώνα δρόμου για να σωθούν δυο αθώοι άνθρωποι, τους οποίους κάποιοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν σαν δολώματα για να πετύχουν τους σκοπούς τους.

Ο Neville, ουσιαστικά, πιάνει το νήμα της ιστορίας εκεί που το άφησε στο προηγούμενο μυθιστόρημά του. Το Μπέλφαστ εξακολουθεί να είναι χωρισμένο σε φατρίες που δεν διστάζουν να αλληλοεξοντωθούν για να διατηρήσουν τα συμφέροντά τους. Ο Μπουλ Ο’ Κέιν, ένας από τους ελάχιστους επιζώντες του μακελειού που είχε προκαλέσει ο Τζέρι Φέγκαν, προσλαμβάνει τον Ταξιδιώτη για να ξεφορτωθεί όλους όσους σχετίζονται μαζί του. Ο τελικός στόχος βέβαια είναι ο Τζέρι. Ο Neville ξεφεύγει από το μοτίβο του πρώτου βιβλίου του, όπου κυριαρχούσε η φιγούρα του Τζέρι Εδώ, μοιράζει την προσοχή του ανάμεσα σε τρεις προβληματικούς άντρες: τον Τζακ, έναν από τους λίγους καθολικούς αστυνομικούς του Μπέλφαστ, ο οποίος, εξαιτίας της επιλογής του να μπει στο αστυνομικό σώμα, αποξενώθηκε από την οικογένειά του, τον Ταξιδιώτη, έναν άντρα με σκληρό παρελθόν και κανέναν ηθικό ενδοιασμό, και τέλος τον Τζέρι Φέγκαν, τον άντρα που δεν δίστασε να σκοτώσει όσους του είχαν δώσει εντολή να προβεί σε δολοφονίες για χάρη του  IRA για να μπορέσει να ξεφορτωθεί τα φαντάσματα των θυμάτων του.

Μέσα από τριτοπρόσωπη αφήγηση και με συνεχόμενες αλλαγές οπτικής γωνίας ανάμεσα στους τρεις άντρες, ο Neville χτίζει ένα μυθιστόρημα για το καταραμένο Μπέλφαστ των εντάσεων, της προδοσίας και των δολοπλοκιών που δεν αφήνουν καμία από τις δυο κοινότητες να ορθοποδήσουν και συνυπάρξουν. Η «Συνωμοσία της φωτιάς», πέρα από ένα μυθιστόρημα χαμένων ψυχών, είναι ένα βιβλίο για μια καταραμένη πόλη που επιθυμεί να βρει την ηρεμία της.