Αστυνομική περιπέτεια ή προσωπική οδύσσεια

Ο Γιάκομπ Αρζούνι γεννήθηκε το 1964 στη Φρανκφούρτη. Εντυπωσίασε αμέσως το κοινό με τα τρία πρώτα αστυνομικά μυθιστορήματά του, όπου κεντρικός ήρωας είναι ένας ντεντέκτιβ τουρκικής καταγωγής ονόματι Καγιανκάγια. Ακολούθησε το μυθιστόρημά του «Μάτζικ Χόφμαν», το οποίο θεωρείται το σημαντικότερο έργο του. Σήμερα ζει στη νότια Γαλλία, στα σύνορα με την Ισπανία.

Ο Κεμάλ Καγιανκάγια είναι ένας Γερμανός ντεντέκτιβ τουρκικής καταγωγής, που βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η καθημερινότητά του περιλαμβάνει πολλά λίτρα αλκοόλ και μηδαμινές υποθέσεις. Μια μέρα μπαίνει στο γραφείο του μια γυναίκα με σκούρο δέρμα και μαλλιά. Αμέσως καταλαβαίνει ότι πρόκειται για συμπατριώτισσά του. Εκείνη τον προσλαμβάνει για να εξιχνιάσει το φόνο του άντρα της, ο οποίος βρέθηκε μαχαιρωμένος λίγες ημέρες πριν. Ο Καγιανκάγια, αφού λαμβάνει μια καλή προκαταβολή, αρχίζει τις έρευνες. Πηγαίνει στην αστυνομία για να δει το φάκελο του νεκρού, συναντιέται με την οικογένεια της γυναίκας και του αποθανόντος για να μάθει περισσότερα πράγματα για το θύμα. Οι πληροφορίες τον οδηγούν σ’ έναν κόσμο περιθωριακό, γεμάτο ναρκωτικά και πόρνες. Όμως πρόκειται για ένα σκηνικό που δεν του προξενεί καμία αντίδραση. Παράλληλα καταφέρνει πολύ γρήγορα να βρεθεί στο στόχαστρο κάποιων ανθρώπων σε σημείο που το σώμα του γίνεται αρκετές φορές σάκος του μποξ για πολύ κόσμο.

Το βιβλίο του Γιάκομπ Αρζούνι εντάσσεται στο είδος του αστυνομικού μυθιστορήματος. Το ύφος του συγγραφέα απλό και κυνικό, αυθόρμητο και αφοπλιστικό, κερδίζει τον αναγνώστη με την ειλικρίνεια της γλώσσας και τους περιεκτικούς διαλόγους. Το έργο χωρίζεται σε τρία μέρη (τρεις ημέρες), εν είδει προοιμίου, κυρίως θέματος και επιλόγου. Ο κεντρικός χαρακτήρας του κειμένου δεν πλάθεται με λόγια και πομπώδεις φράσεις, αλλά σκιαγραφείται η προσωπικότητά του μέσα από τις πράξεις του. Γεγονός είναι πως στο συγκεκριμένο βιβλίο δεν παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο η υπόθεση και η πλοκή της, όσο η πρόθεση του συγγραφέα να παρουσιάσει έναν ήρωα διαφορετικό, με αναβλητική διάθεση, οκνηρή καθημερινότητα και κυνικό ρεαλισμό, ένας ήρωας που, παρ’ όλη την αντισυμβατικότητά του, κλέβει την παράσταση.

Το βιβλίο του Γιάκομπ Αρζούνι είναι ένα ευχάριστα αναγνώσιμο κείμενο, που κερδίζει σελίδα τη σελίδα τους αναγνώστες. Πρόκειται για ένα έργο που δεν κουράζει, παρά αφήνει μια γλυκιά αίσθηση στο τέλος. Η μετάφραση του Στέφανου Τζαννετάτου είναι ιδιαιτέρως καλή, αποδίδοντας ορθά το ύφος του συγγραφέα.