Το αμερικανικό φάντασμα του ρατσισμού

Ο Percival Everett γεννήθηκε στην πολιτεία της Τζόρτζια των ΗΠΑ το 1956. Με σπουδές στη φιλολογία και τη φιλοσοφία στα πανεπιστήμια του Μαϊάμι και του Όρεγκον και μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Brown, ο Everett άρχισε να διδάσκει στα πανεπιστήμια του Γουαϊόμινγκ και της Καλιφόρνιας. Σήμερα διευθύνει το τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, ενώ παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή μυθιστορημάτων. Έχει γράψει αρκετά βιβλία και στην Ελλάδα έγινε γνωστός με το μυθιστόρημά του «Αμερικάνικη Έρημος».

Η ιστορία που ξεδιπλώνεται στους «Πληγωμένους» τοποθετείται σε μια ορεινή περιοχή του Γουαϊόμινγκ, όπου ζει ο Τζον Χαντ μαζί με το θείο του Γκας. Ο σαραντάχρονος Αφροαμερικανός εκπαιδευτής αλόγων δείχνει να έχει ενσωματωθεί σε μια κοινωνία όπου κυριαρχούν οι λευκοί και ζει απολαμβάνοντας την ομορφιά που του προσφέρει απλόχερα η φύση. Διαδοχικά γεγονότα έρχονται να ταράξουν την ήρεμη ζωή του: ένας νεαρός ομοφυλόφιλος βρίσκεται δολοφονημένος, ένας Ινδιάνος κτηνοτρόφος βρίσκει κάποια ζώα του σφαγμένα. Παράλληλα ο Τζον δέχεται την επίσκεψη του ομοφυλόφιλου γιου ενός φίλου του και αισθάνεται έλξη για μια νεαρή γυναίκα, τη Μόργκαν. Ο Τζον προσπαθεί να διαχειριστεί όλα αυτά τα γεγονότα, ενώ συνειδητοποιεί ότι στην φιλική πόλη όπου ζει υπάρχουν ομάδες ρατσιστών. Όταν ο γιος του φίλου του εξαφανίζεται, συνειδητοποιεί ότι τα προβλήματα είναι και δικά του.

Η ιστορία παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια του Τζον και η αφήγηση είναι κοφτή και λιτή. Κυριαρχεί ο διάλογος, αλλά κι αυτός είναι συνήθως σύντομος και υπαινικτικός. Κι όμως, χωρίς να υπάρχουν μακροσκελείς περιγραφές είναι έντονη η εικόνα της επαρχιακής δύσης: ράντσα, μικρές πόλεις, άλογα και cowboys.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αναπτύσσονται οι σχέσεις του Τζον. Η σχέση κατανόησης με τον ετοιμοθάνατο θείο του, η σχέση στοργής με τον γιο του φίλου του και η ερωτική σχέση με τη Μόργκαν. Ο επιφανειακά ψυχρός και αδιάφορος Τζον είναι μια πλούσια πηγή συναισθημάτων για τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν. Όταν κάνουν την εμφάνισή τους οι ρατσιστικές εκδηλώσεις τόσο απέναντι σε Αφροαμερικανούς και Ινδιάνους, όσο και σε ομοφυλόφιλους, ο Τζον αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι όσα κι αν αλλάξουν στην αμερικανική κοινωνία, ο «άλλος», ο διαφορετικός θα αποτελεί αφορμή για μίσος και εγκλήματα. Σε μια πολυπολιτισμική Αμερική που αδυνατεί να αφομοιώσει όλες τις μειονότητες είναι φανερό ότι αρκετά πράγματα έχουν παραμείνει τα ίδια, όπως στο παρελθόν. Και όπως λέει ένας χαρακτήρας στο τέλος του βιβλίου: «Εδώ είναι άγρια δύση, καουμπόη μου. Παντού είναι άγρια δύση».