Μυστήριο με άρωμα Σκύρου

Το «Αλάτι κόκκινο» είναι το τρίτο μυθιστόρημα του Δημήτρη Αλεξίου –προηγήθηκαν τα «Αμαρτωλά θαύματα» και τα «Πικρά κεράσια». Δεν έχω διαβάσει κάποιο από τα προηγούμενα δύο, αλλά το «Αλάτι κόκκινο» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που μου άρεσε πραγματικά, τόσο ώστε να με βάλει σε πειρασμό να αναζητήσω τα προηγούμενα.

Τα ξημερώματα της 26ης Ιουλίου 2001 η Σκύρος αναστατώνεται από ένα μεγάλο σεισμό. Η αναστάτωση προκαλεί τη φυγή των τουριστών και επισκιάζει το άλλο μεγάλο γεγονός που λαμβάνει χώρα στο νησί: στο κοντινό νησάκι όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ερμολάου μια γυναίκα ανακαλύπτει το απαγχονισμένο πτώμα της δεκαεξάχρονης Καλλιώς. Πώς είναι δυνατόν αυτό το γεγονός να μην αναστατώνει το νησί; Ο λόγος βρίσκεται στο σημάδι του σταυρού που είχε η Καλλιώ στο πρόσωπό της από τη στιγμή της γέννησής της και το οποίο ευθύνεται για την περιθωριοποίησή της από την οικογένειά της, αλλά και την τοπική κοινωνία. Στο νησί καταφθάνει ο αστυνόμος Ψαθάς, μαζί με τον βοηθό του, ενώ λίγο αργότερα προστίθεται στη συντροφιά και η κόρη του αστυνόμου, η οποία επιλέγει να κάνει διακοπές με τον πατέρα της και όχι με την επιπόλαιη, πρώην σύζυγό του. Καθώς οι έρευνες προχωρούν αποκαλύπτεται ότι η κοπέλα ήταν έγκυος, ενώ στην πορεία εμφανίζονται ακόμα δύο πτώματα. Τι ρόλο παίζουν ο νεαρός Ηλίας, ο Αλβανός που ήταν ερωτευμένος με την Καλλιώ, ο παπάς που είχε δεχτεί να τους παντρέψει κρυφά και η Ειρήνη, η δασκάλα που όλοι ισχυρίζονται ότι είναι τρελή;

Ο συγγραφέας δομεί με πολύ έξυπνο τρόπο την ιστορία του προσφέροντας σταδιακά στον αναγνώστη στοιχεία για τη ζωή του θύματος και των ανθρώπων που κινούνταν γύρω της. Παράλληλα παρεμβάλλει στην κύρια ροή της ιστορίας σύντομα κεφάλαια όπου η Ειρήνη, αυτή που όλοι θεωρούν ότι είναι τρελή, αφηγείται τα μεθυσμένα όνειρά της, τα οποία έχουν στοιχεία και μορφή παραμυθιών και προσθέτουν ένα ποιητικό ύφος στο μυθιστόρημα. Η ετερόκλητη ομάδα που ερευνά την υπόθεση είναι κυρίως το στοιχείο που κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει: ο αστυνόμος Ψαθάς, κρυφός ποιητής, είναι ανθρώπινος και συμπονετικός, ο βοηθός του με το άγχος του και τις ξαφνικές του ρινορραγίες προσφέρει μια χιουμοριστική νότα, ενώ η κόρη του αστυνόμου φέρνει μαζί της όλη την αφέλεια αλλά και τη δυναμικότητα της εφηβείας. Η εξιχνίαση της υπόθεσης χρειάζεται και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά.Τα ξημερώματα της 26ης Ιουλίου 2001 η Σκύρος αναστατώνεται από ένα μεγάλο σεισμό. Η αναστάτωση προκαλεί τη φυγή των τουριστών και επισκιάζει το άλλο μεγάλο γεγονός που λαμβάνει χώρα στο νησί: στο κοντινό νησάκι όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ερμολάου μια γυναίκα ανακαλύπτει το απαγχονισμένο πτώμα της δεκαεξάχρονης Καλλιώς.

Το «Αλάτι κόκκινο» είναι ένα πολυεπίπεδο αστυνομικό μυθιστόρημα που συνδυάζει το μυστήριο, τα προβλήματα της κλειστής κοινωνίας, την ανθρωπιά και το χιούμορ. Με τις λεπτομερείς περιγραφές του τοπίου, όμως, ο συγγραφέας προσθέτει ακόμα ένα επίπεδο στην ιστορία του: τη μαγεία που μπορεί να κρύβει ένας τόπος. Και η Σκύρος δείχνει όμορφη και μαγική μέσα από τον τρόπο που τη φωτογραφίζει ο Δημήτρης Αλεξίου. Για όλους αυτούς τους λόγους αυτή η ιστορία αξίζει να διαβαστεί.