«Είμαι ο Ύπνος

Ζω στο ημίφως των κόσμων

Μιλώ άπταιστα τις γλώσσες των όντων

Γάτες, λύκους, ξωτικά,

γοργόνες, πειρατές, παραμυθάδες,

θηρία, δαίμονες, γιαγιάδες,

για ένα οκτάωρο σας νοικιάζω

τον οβολό πληρώστε, αναπαυτικά ξαπλώστε

Καληνύχτα σας!»

(απόσπασμα από το βιβλίο)

Η ποίηση είναι για πολλούς, μεταξύ αυτών και ο υπογράφων το κείμενο τούτο, η αποτύπωση στιγμών, των στιγμών εκείνων που η ψυχή αντιλαμβάνεται την αληθινή σημασία της ζωής σε όλα τα επίπεδα. Πώς, λοιπόν, να περάσει απαρατήρητη μια συλλογή που συγκεντρώνει τα «αποτυπώματα» επτά διαφορετικών ανθρώπων;

Στη δεύτερη ποιητική συλλογή της «Ομάδας από Ποίηση», που τιτλοφορείται «Υπέρ ονειρίας» θα συναντήσουμε ποιήματα της Αντιόπης Αθανασιάδου, της Αγγέλας Γαβρίλη, της Λένας Καλλέργη, της Μαρίας Κατσοπούλου, της Λίας Μέξα, της Πέννυς Μηλιά, του Ηλία Σεφερλή. Η παρούσα συλλογή παρουσιάζεται ως ένα ακέραιο έργο, χωρίς να διαχωρίζονται τα ποιήματα του καθενός, δομημένη σε επτά πράξεις, στις οποίες μετέχουν όλοι οι ποιητές με τα πονήματά τους.

Διαβάζοντας τα ποιήματα μου αποτυπώθηκε στο νου η εξής κεντρική ιδέα : «ένας κόσμος που παλεύει να διατηρήσει την παραμυθένια και ελπιδοφόρα φαντασία του απέναντι στον ακρωτηριασμένο ρεαλισμό που συνθλίβει την ανάγκη της ψυχής να ονειρεύεται». Η «Ομάδα από Ποίηση» μας παρουσιάζει στίχους με χαρακτήρες από τα παραμύθια, πρόσωπα ιστοριών που οι ρίζες τους χάνονται στους αιώνες, ζώα του άγριου φυσικού τοπίου, τα οποία εμφανίζονται με πυγμή για να δηλώσουν βροντερά ότι η ανάσα τους είναι ακόμα ζωντανή, αλλά και για να αντιπαλέψουν τις βέβηλες επιθέσεις μιας άνυδρης πραγματικότητας.

Το βιβλίο της «Ομάδας από Ποίηση» είναι πιο δεμένο, πιο ολοκληρωμένο. Η πιο παραμυθένια, πιο ονειρώδης, πιο φανταστική γραφή φέρνουν τον αναγνώστη στο μεταίχμιο ανάμεσα στην πραγματικότητα και το παραμύθι, το σύνορο εκείνο όπου όλα μπορούν να συμβούν και όλα επιτρέπονται.

Το θετικότερο στοιχείο της συλλογής είναι ότι οι στίχοι διαθέτουν λυρισμό, ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι επιτυγχάνεται να φαίνεται και να είναι συμπαγής από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα, τόσο σε νόημα, όσο και σε ύφος και γλώσσα. Η επιλογή και η τοποθέτηση των λέξεων μέσα στα ποιήματα είναι ιδιαιτέρως άρτια, γεγονός που καταδεικνύει την προσεκτική και επιμελημένη επεξεργασία από μέρους των ποιητών σ’ αυτό το κομμάτι. Επίσης οι τίτλοι, τόσο των ποιημάτων, όσο και των επτά πράξεων, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, ενώ ανταποκρίνονται επαρκώς στο κείμενο που έπεται. Και φυσικά ο πιο επιτυχημένος τίτλος απ’ όλους είναι ο τίτλος της συλλογής, «Υπέρ ονειρίας», που δικαιολογεί απόλυτα την επιλογή.

Μια εξαιρετική ποιητική συλλογή από επτά ανθρώπους, που φαίνεται να έχουν βρει την κοινή συνισταμένη η οποία όχι μόνο τους συνδέει, αλλά και τους οδηγεί σε μια έκφραση ακέραια, ουσιώδη, μεστή.