Ένας θνητός θεός που έγινε αθάνατος άνθρωπος

Όλο το μυστικό της ύπαρξης,

είναι να μην φοβάσαι

Βούδας

Ο πολυδιαβασμένος και γνώριμος σε όσους ασχολούνται με την ανατολική φιλοσοφία, Deepak Chopra, επανέρχεται μ’ ένα μυθιστόρημα βασισμένο στα αληθινά γεγονότα της ζωής του Ινδού πρίγκιπα Σιντάρτα Γκαουτάμα (563-483 π.Χ.), που εγκαταλείποντας όσα η θέση του είχε να του προσφέρει αναζήτησε το δρόμο προς τη φώτιση κι έγινε ο Βούδας – ήτοι ο φωτισμένος.

Η αφήγηση ξεκινά από τη νύχτα της σύλληψής του, με το όνειρο της μητέρας του Μάγια, ”ακολουθεί” το νεαρό πρίγκιπα στην απομόνωση, τις στερήσεις, τα πολλά λανθασμένα μονοπάτια και φτάνει μέχρι τα 35 του χρόνια, όταν ξαναγυρνά κοντά στους ανθρώπους – για να τους προσφέρει τη δυνατότητα απελευθέρωσης από τον κόσμο των ψευδαισθήσεων και των ατέρμονων επιθυμιών. Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού ο Σιντάρτα -και μαζί του ο αναγνώστης-, θα γνωρίσει την ανθρώπινη φύση, θα αναμετρηθεί με τους ”δαίμονες” που επιχειρούν να τον αποτρέψουν από το σκοπό του και θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού του, πριν μπορέσει τελικά ν’ αφυπνιστεί στο επίπεδο της αληθινής ύπαρξης, της Νιρβάνα.

Ο  Deepak Chopra επιτυγχάνει με γλώσσα απλή και φόρμα λογοτεχνική όχι μόνο να διηγηθεί τη ζωή του Βούδα, αλλά και να μυήσει το αναγνωστικό κοινό στις βασικές αρχές του βουδισμού. Το βιβλίο βέβαια δεν στέκεται λογοτεχνικά στο ίδιο ύψος με τον ”Σιντάρτα” του Έσσε, αλλά είναι σε κάθε περίπτωση μια πολύ καλή εισαγωγή στο βουδιστικό τρόπο αντίληψης και ερμηνείας του κόσμου – και σ’ αυτό συμβάλλει ακόμα περισσότερο το μικρό παράρτημα με τις απαντήσεις του συγγραφέα σε ερωτήματα που εγείρονται όταν κάποιος προσεγγίζει τη διδασκαλία του Βούδα. Συμπερασματικά, μια ιστορία φώτισης όπως είναι κι ο υπότιτλος του βιβλίου, που αν διαβαστεί με ανοιχτό μυαλό ίσως σας παρακινήσει να ξεκινήσετε τη μεγαλύτερη περιπέτεια που μπορεί ο άνθρωπος να βιώσει: την αναζήτηση του αληθινού εαυτού του…