Η επική κοιλάδα

Ο Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και ειδικεύτηκε στην τοπογραφία του αρχαίου κόσμου. Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια της Ιταλίας και του εξωτερικού, όπως το Ecole Pratique des Hautes Etudes της Σορβόνης, και είναι καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Luigi Bocconi στο Μιλάνο. Έχει διευθύνει επιστημονικές αποστολές, εξερευνήσεις και ανασκαφές σε πολλά μέρη του κόσμου. Από το 1980 μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει άρθρα και δοκίμια εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα, καθώς επίσης και μυθιστορήματα. Η μεγάλη του αγάπη για την αρχαιότητα τον ώθησε στη συγγραφή και ιστορικών μυθιστορημάτων. Κλασικός συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων για τους Πέρσες, τους Έλληνες, τους Ετρούσκους, τους Κέλτες, παρουσιάζει αυτή τη φορά ένα μυθιστόρημα για την Ιταλία του Μεσοπολέμου με επίκεντρο την οικογένεια Μπρούνι και το «ξενοδοχείο» της. Ανάμεσα στους δύο μεγάλους πολέμους του 20ού αιώνα οι προσπάθειες για την επιβίωση των μελών της οικογένειας είναι μια μικρή εποποιία.

Η ιστορία της οικογένειας Μπρούνι και το αγρόκτημά τους, η γη που καλλιεργούσαν ως κολίγοι πάνω από έναν αιώνα χωρίς την πιθανότητα τελικής κατοχής της, ξεκινά μια δύσκολη νύχτα του χειμώνα του 1914.  Τα βράδια του χειμώνα οι Μπρούνι συνήθιζαν να συγκεντρώνονται στον αχυρώνα του αγροκτήματος στον οποίο δεν χρειαζόταν τζάκι γιατί τα ζώα θέρμαιναν με την αναπνοή τους τον αέρα. Εκεί διηγούνταν ιστορίες από την παράδοση και θρύλους προσπαθώντας να διασκεδάσουν και να περάσει έτσι η ώρα ευχάριστα μετά την ολοήμερη κοπιαστική και εξαντλητική εργασία στα χωράφια. Στο μέρος αυτό οι Μπρούνι πρόσφεραν γενναιόδωρα στέγη και ένα πιάτο φαγητό σε οποιονδήποτε απόκληρο περαστικό τούς το ζητούσε με αντάλλαγμα τις συναρπαστικές ιστορίες από μακρινές χώρες που τους διηγούνταν ο ξένος. Γι’ αυτό τον λόγο του είχαν δώσει το όνομα «Ξενοδοχείο». Έτσι και το χειμώνα του 1914, όταν ξεκινά η ιστορία του βιβλίου, στο στάβλο των Μπρούνι βρίσκεται ένας απόκληρος περαστικός ομπρελάς και αρχίζει να  ερμηνεύει τα σημάδια της μοίρας και του πεπρωμένου ανακοινώνοντάς τους την άφιξη μιας μεγάλης καταστροφής που θα χτυπήσει την οικογένειά τους. Όμως οι Μπρούνι είναι νέοι και γεμάτοι ζωή και δεν αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα όσα τους λέει ο περαστικός. Ο καθένας από αυτούς έχει ένα χάρισμα και είναι ικανοί να φροντίζουν τον εαυτό τους. Μέχρι που ξαφνικά όλα αλλάζουν και ίσως ο περαστικός να είχε δίκιο… Ο Μεγάλος Πόλεμος έχει αρχίσει. Έτσι οι Μπρούνι ειδοποιούνται να καταταχτούν στο πολεμικό μέτωπο και αναγκάζονται να αφήσουν τη γη και την οικογένειά τους. Η φτώχεια, οι αρρώστιες, η πείνα, ο θάνατος είναι οι νέοι εχθροί τους. Αν και η οικογένεια Μπρούνι θα επιζήσει από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα ζήσει δυσκολότερες στιγμές και θα υποφέρει περισσότερο.

Στο ιστορικό αυτό μυθιστόρημα μέσα από τις ζωές των ηρώων κάνουμε ένα ταξίδι που μας πηγαίνει από το αγρόκτημα των Μπρούνι στην Μπολόνια, από την Αφρική στη Ρωσία, από το 1914 στο 1949, από την απώλεια των ανθρώπινων δυνάμεων μέχρι το πείσμα και τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αδυνάτων και της δικαιοσύνης. Πρόκειται για ένα ταξίδι στην παράδοση, στον αρχαίο κόσμο, στις αξίες του, στις προλήψεις του και στους θρύλους. Η αμεσότητα της γλώσσας που χρησιμοποιεί ο Μανφρέντι, η ποικιλία των διαλέκτων της Ιταλίας, ο γρήγορος ρυθμός, η περιπέτεια και η αγωνία,  δίνουν στον αναγνώστη την  εντύπωση ότι παρακολουθεί ταινία. Ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία της ανόδου και της πτώσης μιας οικογένειας αγροτών στη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων  διανθίζοντάς την με στοιχεία από την παράδοση και θρύλους, με στοιχεία από τη ζωή των απλών πολιτών της εποχής εκείνης, πράγμα το οποίο προσδίδει στο ιστορικό αυτό μυθιστόρημα στοιχεία αυτοβιογραφικά. Οι ιστορίες βασίζονται τόσο στη φαντασία όσο και στη μνήμη. Είναι σαν να ξεπληρώνει ο συγγραφέας το χρέος του προς τις γενιές αυτές τιμώντας τες για τον ηρωισμό τους και την αυτοθυσία τους.