Σιωπή

Η Αλίσια Μπέρενσον, αναγνωρισμένη ζωγράφος, ζει μία φυσιολογική και ήρεμη ζωή. Μέχρι που ένα βράδυ πυροβολεί στο κεφάλι πέντε φορές τον άντρα της, περιζήτητο φωτογράφο μόδας. Έκτοτε βυθίζεται στη σιωπή.

Το μυστήριο της δολοφονίας του συζύγου σε συνδυασμό με την επίμονη άρνηση της Αλίσια να αρθρώσει έστω και μία λέξη και να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και τη φαντασία του κοινού και κάνουν την Αλίσια διαβόητη. Μετά το πέρας της δίκης κατά την οποία, εκ προοιμίου, η σύζυγος κρίνεται ένοχη και καταδικάζεται, η «σιωπηλή ασθενής» μεταφέρεται σε ψυχιατρική μονάδα υψηλής ασφαλείας.

Εκεί, έπειτα από πολύ καιρό, τη συναντά ο Θίο Φέιμπερ, ιατροδικαστικός ψυχοθεραπευτής, και του δίνεται επιτέλους η ευκαιρία να δουλέψει μαζί της. Πεπεισμένος ότι εκείνος θα πετύχει εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν, ξεκινά επίμονες προσπάθειες προσέγγισης. Και μπορεί σταδιακά τα επιθυμητά αποτελέσματα να έρχονται, ταυτόχρονα όμως παρασύρουν σε δύσβατα μονοπάτια που οδηγούν στα βαθύτερα αίτια της σιωπής της ασθενούς.

Δύο κακοποιημένοι ψυχικά ενήλικες με δύσκολη παιδική ηλικία: αυτοί είναι οι ήρωες του Alex Michaelides στο μυθιστόρημά του «Η σιωπηλή ασθενής». Ένα ψυχολογικό θρίλερ που μέσω της ψυχοθεραπείας επιχειρεί να εισχωρήσει στα άδυτα της ψυχής των ανθρώπων, να εντοπίσει τις αιτίες και τις αφορμές για όσα πράττουν, να εξηγήσει την «αλλόκοτη» κάποιες φορές συμπεριφορά των ενηλίκων, να βρει τις πληγές τους, να κατανοήσει τον ψυχισμό τους. Και με αφορμή την ιστορία της Αλίσια Μπέρενσον, της «σιωπηλής ασθενούς», να τα παρουσιάσει στους αναγνώστες με πρωτότυπο βατό τρόπο και ενταγμένα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Δύο παράλληλες αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο. Διά στόματος του ψυχοθεραπευτή της Αλίσια, ο αναγνώστης παρακολουθεί το παρόν της αφήγησης – τις προσπάθειες των γιατρών, και ειδικότερα του Θίο Φέιμπερ, να βοηθήσουν την Αλίσια, ώστε να λύσει τη σιωπή της. Ένα παρόν που μπορεί εντέλει να τοποθετείται οποτεδήποτε μέσα στον χρόνο. Και με τη «φωνή» της Αλίσια, από την άλλη, όπως αφηγείται τα γεγονότα, τις σκέψεις, τα συναισθήματα καταγράφοντάς τα στο ημερολόγιό της – το τότε, πριν από τον φόνο του άντρα της.

Και ξάφνου, όσο η εξιστόρηση πλησιάζει στο σημείο καμπής και όλα δείχνουν να οδηγούν σε αδιέξοδο, οι δύο αφηγήσεις συγκλίνουν και απρόσμενα γίνονται μία. Είναι η στιγμή που η ανατροπή παίρνει το πάνω χέρι.

Ευρηματικό, πρωτότυπο, ευφυές. Ένα καλοστημένο ψυχολογικό θρίλερ πέρα από κάθε λογική, που παίζει με το μυαλό του αναγνώστη και τον κάνει να αναρωτιέται για τα πάντα.