Το τετράδιο των συνταγών

Ο Ζακύ Ντυράν είναι αρθρογράφος γαστρονομίας. Τις γαστριμαργικές ανταποκρίσεις του απολαμβάνουν χιλιάδες αναγνώστες της εφημερίδας Liberation και ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού France Culture. «Το τετράδιο των συνταγών» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Παρά τον τίτλο του, που παραπέμπει σε συνταγές μαγειρικής, το βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα γλυκό, που εκπέμπει σαγήνη. Η αφήγηση, δευτεροπρόσωπη. Σαν μια εκ βαθέων εξομολόγηση, μια εις βάθος ανασκόπηση ολόκληρης της ζωής του Ζυλιέν σε συνάρτηση με αυτήν του Ανρί. Ο Ζυλιέν, ο γιος, απευθύνεται ευθέως στον πατέρα του, Ανρί, εκφράζοντας ανοιχτά τα συναισθήματά του –και τα παράπονά του– προς αυτόν αφηγούμενος τη δική του εκδοχή της ιστορίας.

Της ιστορίας του πατέρα του, ιδιοκτήτη ενός παραδοσιακού μπιστρό σε μια επαρχιακή πόλη της Γαλλίας και μάγειρα ασυναγώνιστου, λάτρη της δουλειάς του, που όμως αρνείται πεισματικά ο γιος του να ακολουθήσει το επάγγελμά του. Για ποιον λόγο άραγε;

Το βιβλίο ξεκινάει με τον θάνατο του πατέρα και την απεγνωσμένη αναζήτηση από τον Ζυλιέν του τετραδίου των συνταγών του πρώτου, με την ελπίδα τα μυστικά του επιτέλους να αποκαλυφθούν και τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα του γιου να λάβουν απαντήσεις.

Για ποιον λόγο η μητέρα του τους εγκατέλειψε πριν από τριάντα χρόνια; Ο πατέρας του γιατί δεν ξαναμίλησε ποτέ γι’ αυτήν; Και γιατί επιμένει ο γιος του να σπουδάσει και να γίνει μέγας και τρανός, αντί να κλειστεί μέσα σε μια κουζίνα, ακολουθώντας τα βήματά του, κάτι που, ωστόσο, ο Ζυλιέν λαχταράει όσο τίποτε άλλο;

Η αφήγηση κάθε άλλο παρά γραμμική είναι. Με αφετηρία το σήμερα, κάνει διαρκείς αναδρομές στο χθες, δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη να μάθει ολόκληρη τη ζωή του παιδιού από τα μικράτα του μέχρι το παρόν του βιβλίου – μαζί με συγκλονιστικές αποκαλύψεις που σοκάρουν ήρωες και αναγνώστες και δίνουν νέα ερμηνεία στα γεγονότα.

Γλυκό, σαγηνευτικό, πλούσιο σε συναισθήματα «Το τετράδιο των συνταγών» παρουσιάζει το πορτρέτο ενός ανθρώπου που ζει και αναπνέει για τη μαγειρική, και αποκαλύπτει τον τρόπο του να ευχαριστιέται κάποιος τη ζωή και να ξεπερνάει κάθε είδους δυσκολίες. Ένα τρυφερό μυθιστόρημα.