Από τη μια πλευρά του Τείχους

 Ο David Young κατάγεται από μια περιοχή κοντά στο Χαλ. Σπούδασε ανθρωπιστικές επιστήμες στο Πολυτεχνείο του Μπρίστολ. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε τοπικές εφημερίδες, σε ένα πρακτορείο ειδήσεων του Λονδίνου και σε διάφορα άλλα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα. Το «Παιδί της Στάζι» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, και περιλαμβανόταν για πολλές εβδομάδες στις λίστες με τα ευπώλητα βιβλία στην Αγγλία.

Ανατολική Γερμανία, 1975. Ένα κορίτσι βρίσκεται δολοφονημένο κοντά στο Τείχος του Βερολίνου. Άλλος ένας νεαρός άνθρωπος που ήθελε να δραπετεύσει στη Δυτική Γερμανία; Όταν η υπολοχαγός Κάριν Μίλερ φτάνει στον τρόπο του εγκλήματος, διαπιστώνει ότι δεν πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση απόδρασης από την ανατολική πλευρά του Βερολίνου. Ο βάναυσος τρόπος που δολοφονήθηκε η κοπέλα καταδεικνύει ότι κάτι άλλο έχει συμβεί.

Η Μίλερ συλλέγει όσα στοιχεία μπορεί από τη σκηνή του εγκλήματος, ενώ οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν σε ανθρώπους υψηλά ιστάμενους. Παράλληλα, ο γάμος της καταρρέει, ενώ ο άντρας της συλλαμβάνεται για συναντήσεις με αντιφρονούντες. Το καθεστώς απλώνει τα πλοκάμια του στην υπολοχαγό Μίλερ, που προσπαθεί, παρά τις αντιξοότητες, να μείνει προσηλωμένη στον στόχο της: να βρει ποιος δολοφόνησε την άτυχη κοπέλα.

Κι ενώ η υπόθεση προχωρά με αργούς ρυθμούς, ο κλοιός γύρω της στενεύει καθώς το κράτος παραμονεύει σε κάθε της κίνηση. Και η Μίλερ πρέπει να θέσει τον ίδιο της τον εαυτό στο κέντρο του κυκλώνα για να μπορέσει να βρει τη λύση της υπόθεσης.

Το μυθιστόρημα του David Young είναι γραμμένο κατά βάση σε τριτοπρόσωπη αφήγηση. Και γράφω κατά βάση, γιατί παράλληλα με τον βασικό αφηγηματικό άξονα, κινείται σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση η ιστορία μιας κοπέλας που συνδέεται με τον αρχικό φόνο. Δυο παράλληλες αφηγήσεις, η μία ξεκινά πριν από τον φόνο και φτάνει στη δολοφονία και η άλλη, αυτή της Κάριν Μίλερ, επιχειρεί να οδεύσει ανάποδα, από το αφηγηματικό «τώρα» προς τη στιγμή της δολοφονίας.

Η ατμόσφαιρα του βιβλίου είναι εξαιρετική, οι χαρακτήρες πειστικοί σε σχέση με τη βασική ιστορία, αλλά και το σκηνικό που διαδραματίζεται η πλοκή. Από τα μεγαλύτερα ατού του βιβλίου είναι ότι ο συγγραφέας αποδίδει πολύ ρεαλιστικά μια περίοδο που, αν και δεν είναι τόσο μακρινή χρονικά, ωστόσο φαίνεται σαν να έχουν περάσει έκτοτε αρκετές δεκαετίες.