Αποκατάσταση της αλήθειας

Η Πόπι και η Σερένα είναι μάρτυρες μιας δολοφονίας. Ο καθηγητής της Σερένα μαχαιρώνεται μέχρι θανάτου. Τα δύο κορίτσια κατηγορούνται για φόνο σε μία πολύκροτη δίκη που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των μίντια.

Είκοσι χρόνια μετά, η Πόπι αποφυλακίζεται. Διψάει για εκδίκηση και θέλει να αποκαλύψει την αλήθεια. Η Σερένα, σύζυγος και μητέρα, προσπαθεί απεγνωσμένα να διατηρήσει την οικογενειακή της ηρεμία και να κρατήσει το παρελθόν καλά κρυμμένο από τους ανθρώπους που αγαπάει.

Η συνάντηση των δύο γυναικών, έπειτα από τόσα χρόνια, θα είναι εκρηκτική, με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς η αποκάλυψη παλιών μυστικών απειλεί να τινάξει στον αέρα τις ζωές όλων και να τις μετατρέψει για μια ακόμα φορά σε κόλαση.

Με αφήγηση που εναλλάσσεται, πότε από την πλευρά της Σερένα και πότε από αυτή της Πόπι, σε πρώτο πρόσωπο, ξετυλίγονται οι οπτικές των δύο κοριτσιών μαζί με σκέψεις, επιθυμίες, όνειρα και ελπίδες για το μέλλον. Η ιστορία και το τι διαδραματίστηκε τότε –το πριν και το μετά του φόνου–, αλλά και σήμερα, παρουσιάζεται σταδιακά και σφαιρικά, ενώ συγκλονιστικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως. Αποκαλύψεις-προσωπικές εξομολογήσεις που ποτέ δεν ειπώθηκαν δημοσίως ή ποτέ δε λήφθηκαν σοβαρά υπόψη από την αστυνομία και το δικαστήριο.

Κακοποίηση –ψυχική, συναισθηματική και σωματική– σε έσχατο βαθμό, φόβος, τρόμος, αλλά και λαχτάρα για αγάπη και για μια αίσθηση μοναδικότητας διατρέχουν το «Καρδιά από πάγο» της Ντόροθυ Κούμσον. Ενοχές, τύψεις, αμέτρητα «αν», αμφιβολίες και «απόλυτη» γνώση ότι «δεν το έκανα εγώ», άρα «το έκανε εκείνη», επίσης. Και τέλος, αγώνας και αγωνία για ξεκαθάρισμα της κατάστασης, επιθυμία για ξέπλυμα του στίγματος της δολοφόνου, για καθάρισμα του ονόματος.

Ένα καθηλωτικό ψυχολογικό θρίλερ με ιλιγγιώδη αφήγηση. Τα γεγονότα τρέχουν με ταχύτητα φωτός, η αγωνία φτάνει στο ζενίθ, η κάθαρση έρχεται. Και ο αναγνώστης εντέλει χαλαρώνει.

Τι πραγματικά, όμως, συνέβη εκείνο το βράδυ;

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην πολύ καλή μετάφραση της Βούλας Αυγουστίνου.