Θρησκεία και επιστήμη

Το καινούργιο μυθιστόρημα του Dan Brown που γρήγορα έγινε μπεστ σέλερ και στην Ελλάδα, αφορά τη νέα περιπέτεια του καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκτον, η οποία διαδραματίζεται αυτή τη φορά στην Ισπανία.

Ο Λάνγκτον προσκαλείται στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ από τον παλιό μαθητή του Έντμοντ Κιρς, διάσημο και πάμπλουτο μελλοντολόγο και ιδιοφυία στους υπολογιστές, για να παρακολουθήσει την ανακοίνωση του Κιρς σχετικά με μία πολύ σημαντική ανακάλυψη η οποία πρόκειται να αλλάξει όσα γνώριζαν οι άνθρωποι για τη δημιουργία του κόσμου. Οι προσκεκλημένοι παρακολουθούν με εξαιρετικό ενδιαφέρον όσα ο Κιρς έχει ετοιμάσει προκαταρτικά. Η διευθύντρια του μουσείου Άμπρα Βιδάλ,  μέλλουσα σύζυγος του πρίγκιπα της Ισπανίας, καλωσορίζει τους προσκεκλημένους και λίγο μετά ο Κιρς εμφανίζεται στη σκηνή. Ο Κιρς έχει μόλις ξεκινήσει να μιλάει, όταν ακούγεται ένας ήχος και μια σφαίρα τον βρίσκει στο κεφάλι. Το πλήθος κραυγάζει, προσπαθώντας να βρει οδούς διαφυγής και ο Λάνγκτον τρέχει κοντά στον πεθαμένο φίλο και μαθητή του. Εκεί βρίσκεται η Βιδάλ μη μπορώντας να πιστέψει όσα συνέβησαν. Κάποιες συνομιλίες των πρακτόρων της βασιλικής φρουράς θα ωθήσουν τη Βιδάλ και τον Λάνγκτον να το σκάσουν από το σκηνικό του φόνου. Και το κυνηγητό αρχίζει…

Με τη βοήθεια του Ουίνστον, ενός ταχύτατου υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης, ο Λάνγκτον και η Βιδάλ θα ταξιδέψουν από το Μπιλμπάο στη Βαρκελώνη, αναζητώντας την τρομερή ανακάλυψη του Κιρς που επρόκειτο να αλλάξει τα δεδομένα. Στα ίχνη τους δεν βρίσκονται μόνο οι πράκτορες της βασιλικής φρουράς, αλλά και ο δολοφόνος, ο οποίος πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψει να δημοσιευτεί η ανακάλυψη του Κιρς.

Και στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα ο Dan Brown δεν αλλάζει την τεχνική αφήγησης και δομής. Το κείμενο είναι χωρισμένο σε κεφάλαια και η αφήγηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο. Κι εδώ συναντούμε παρόμοια στοιχεία με τα προηγούμενα βιβλία του Dan Brown με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Λάνγκτον: μια αποκάλυψη που θα αλλάξει τον κόσμο, ένα αδιάκοπο κυνηγητό, δίπλα στον βασικό ήρωα μια νεαρότερη γυναίκα. Επακόλουθα, η ειδοποιός διαφορά είναι ο θεματικός άξονας, η ουσία της πλοκής. Στο εν λόγω βιβλίο ο Dan Brown καταπιάνεται με δύο βασικά υπαρξιακά ερωτήματα: «από πού προερχόμαστε» και «πού πηγαίνουμε». Κι αυτό εκ προοιμίου είναι θελκτικό στοιχείο για την ανάγνωση του βιβλίου. Όμως, στη νέα περιπέτεια του Λάνγκτον τα συμβολικά στοιχεία και οι γρίφοι είναι σχεδόν μηδαμινοί, αφαιρώντας τρόπον τινά τη μαγεία του πρωταγωνιστή και την ουσία του ρόλου του.

Το βιβλίο διαβάζεται με γρήγορο ρυθμό, κυρίως από τη μέση και μετά, προκειμένου να παρακολουθήσουμε τη νέα υπόθεση του καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκτον που, μολονότι γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για τον ίδιο, ωστόσο είναι ιδιαιτέρως αγαπητός και οικείος στο αναγνωστικό κοινό.