Μία από τις καλύτερες νέες ταλαντούχους συγγραφείς της Σουηδίας εμφανίζεται και πάλι στο λογοτεχνικό προσκήνιο με το τρίτο της βιβλίο της σειράς εγκλημάτων ‘’Φριεντρίκα Μπέργιμαν’’. Η Kristina Ohlsson είναι πολιτική επιστήμονας και μέχρι πρόσφατα εργαζόταν στο αντιτρομοκρατικό τμήμα του OΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), καθώς επίσης και ως αναλύτρια στο Εθνικό Σουηδικό Αστυνομικό Συμβούλιο, στο υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας και στο Σουηδικό Κολέγιο Εθνικής Άμυνας.

Μια άγνωστη γυναίκα παρακολουθεί μια παλιά ταινία μιας άλλης γυναίκας που παγιδεύεται στον θάνατο. Είναι ψεύτικη ή πραγματική;

Μια νεαρή γυναίκα εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη, καθώς πηγαίνει σε ένα πάρτι και μόνο δυο χρόνια αργότερα βρίσκεται το πτώμα της, διαμελισμένο με τον χειρότερο τρόπο, σε ένα απομονωμένο σημείο στην άκρη του δάσους. Η ιατροδικαστική ομάδα αναγνωρίζει το σώμα της Ρεμπέκα Τρόλε, φοιτήτριας στο κοντινό πανεπιστήμιο. Αναλύτρια εγκλημάτων, η Φριεντρίκα Μπέργιμαν  και η ομάδα της προσπαθούν να λύσουν την υπόθεση και τα ερωτήματα που ανακύπτουν όσον αφορά το ποιος είναι υπεύθυνος για τον αποτρόπαιο θάνατο της Ρεμπέκα. Σύντομα, περισσότερα πτώματα βρίσκονται στην ίδια περιοχή, αλλά ο δολοφόνος παραμένει ακόμη ελεύθερος. Καθώς η Φριεντρίκα ερευνά βαθιά την υπόθεση, ανακαλύπτει ότι όταν η Ρεμπέκα πέθανε ερευνούσε  την υπόθεση ενός ατόμου με σκοτεινό παρελθόν – και ήταν πολύ κοντά στην αποκάλυψη. Πρόκειται για μία συγγραφέα παιδικών βιβλίων που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του συζύγου της. Η Ρεμπέκα ήταν πεπεισμένη για την αθωότητα της συγγραφέως και λίγο πριν από τον θάνατό της –καθόλου τυχαίο– είχε βρει πληροφορίες που αποδείκνυαν τη θεωρία της.  Η Φριεντρίκα ασχολείται με πολύ πάθος με τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, αλλά όταν το όνομα του εραστή της εμφανίζεται στο προσκήνιο ως πιθανού υπόπτου είναι δύσκολο γι’ αυτήν να το διαχειριστεί.

Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με μεγάλη απήχηση, καθώς η συγγραφέας δημιουργεί τόσο μια περίτεχνη αστυνομική ιστορία όσο και ένα πολυεπίπεδο μυστήριο που εμπλέκει τους αναγνώστες σε μια περίπλοκη υπόθεση με απρόσμενη κατάληξη. Για άλλη μια φορά η ευφυής αναλύτρια εγκλημάτων της Στοκχόλμης, που αντιμετώπισε περίπλοκες υποθέσεις στο ‘’Unwanted’’ και στο ‘’Silenced”, στο παρόν αστυνομικό μυθιστόρημα επανέρχεται στο προσκήνιο προσπαθώντας να λύσει μια υπόθεση εξαφανισμένων προσώπων. Καθώς προσπαθεί να λύσει το μυστήριο μιας φρικιαστικής-ανατριχιαστικής ανακάλυψης η Φριεντρίκα ανακαλύπτει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω υποψίας, ακόμη και οι πιο κοντινοί σε αυτήν. Αυτή η πολυεπίπεδη ιστορία βασίζεται σε ένα συγκλονιστικό τέλος. Η συγγραφέας αφηγείται αποσπάσματα από το παρελθόν και ρίχνει σύντομες ματιές στη ζωή  του κάθε χαρακτήρα. Όπως οι πέτρες σε έναν πέτρινο τοίχο, τα αποσπάσματα-θραύσματα χτίζονται το ένα πάνω στο άλλο, με αποτέλεσμα μια δυνατή δομή που εξαρτάται από τις σχέσεις μεταξύ των κομματιών. Οι αναγνώστες ίσως σκεφτούν να κρατήσουν σημειώσεις όσον αφορά τη συναρπαστική ζωή των χαρακτήρων που σκιαγραφεί η συγγραφέας. Υπάρχει ένας ηλικιωμένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων που δεν έχει γράψει λέξεις για δεκαετίες, ένας πρώην φίλος με μια ανησυχητική εμμονή και ένα δίχτυ μυστηρίου που περιλαμβάνει σεξουαλικές επιθέσεις, πορνογραφία και τέτοιου είδους ταινίες. Είναι σκοτεινές υποθέσεις και η Kristina Ohlsson δεν παραιτείται, αλλά αντίθετα μας οδηγεί σε μια κοντινή ματιά στα κίνητρα και στις μεθόδους του δολοφόνου.

Η Kristina Ohlsson δίνει στον αναγνώστη στοιχεία και ίχνη για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Η δράση δεν σταματά για μεγάλο χρονικό διάστημα και σύντομα η συγγραφέας μας οδηγεί να αναρωτηθούμε πώς όλα θα ταίριαζαν μεταξύ τους.

Η σύνθετη πλοκή κρατά τους αναγνώστες στο σκοτάδι με μια αίσθηση τρόμου, αλλά οι ακαθόριστες πλευρές ισορροπούνται από την επιμονή της ερευνήτριας απέναντι στην κυριαρχούσα διαφθορά και την αποφασιστικότητά της να μην αφήσει την ανθρωπιά να εξαφανιστεί.