Ένα ψυχολογικό θρίλερ για γερά νεύρα

Σάββατο βράδυ. Ζέστη. Ψάχνω στη βιβλιοθήκη μου, κοιτώντας τα βιβλία που έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα, για να διαβάσω λίγο. Ύστερ’ από λίγη ώρα, το βλέμμα καρφώθηκε στο «Στίγμα». Σκέφτομαι, «ωραίο φαίνεται, ενδιαφέρον, ό,τι πρέπει για Σαββατόβραδο». Και ξεκινάω λοιπόν να διαβάσω…

Καμιά δυο ώρες αργότερα παραμένω με το βιβλίο στα χέρια και διαβάζω. «Να διαβάσω και αυτό το κεφάλαιο και το επόμενο» και πάει λέγοντας. Τελικά, έπειτ’  από διακόσιες και πλέον σελίδες αποφάσισα να το κλείσω. Μέχρι το επόμενο πρωί που αμείλικτος το ρούφηξα μέχρι την τελευταία του σελίδα.

Το μυθιστόρημα «Το στίγμα» εντάσσεται στο είδος του ψυχολογικού θρίλερ. Η Σάρα Γκάλαχερ ζει μια φυσιολογική ζωή με την κόρη της και τον σύντροφο και μέλλοντα σύζυγό της. Όμως ποτέ δεν έπαψε να την απασχολεί η ταυτότητα των βιολογικών γονιών της. Οι αιτίες, οι φόβοι και τα κίνητρα που τους οδήγησαν να την δώσουν για υιοθεσία. Τότε αποφασίζει να αναζητήσει τους πραγματικούς γονείς της με κάθε τρόπο και μέσο.

Έπειτα από κοπιαστική έρευνα φτάνει στα ίχνη της μητέρας, η οποία μόλις την αντικρίζει τρόμος χαράσσεται στο πρόσωπό της. Η ίδια της η μητέρα την αποφεύγει, ενώ η Σάρα παλεύει να μάθει ποια είναι η αιτία για όλη αυτήν την αντίδραση. Κι όταν της αποκαλύπτεται ότι ο πατέρας της ήταν ένας κατά συρροή δολοφόνος και η μητέρα της η μοναδική επιζήσασα, τότε ο κόσμος διαλύεται γύρω της. Όμως εκείνο που φοβάται περισσότερο είναι μήπως ο πατέρας της ανακαλύψει την ύπαρξή της, κάτι που δεν αργεί να συμβεί και που θα την οδηγήσει σ’ ένα μονοπάτι χωρίς επιστροφή.

Το βιβλίο της Chevy Stevens είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, ενώ η γλώσσα είναι απλή με πολλά στοιχεία προφορικού λόγου, που η συγγραφέας τα έχει εντάξει εξαιρετικά στην αφήγησή της. Το κείμενο είναι χωρισμένο σε κεφάλαια, τα οποία ξεκινούν με τη μορφή συνεδρίας, καθ’ ότι η αφηγήτρια και ηρωίδα μιλάει στην ψυχολόγο της. Επίσης, εξαιρετική είναι η απεικόνιση των σκαμπανεβασμάτων, της ψυχολογικής κατάστασης και των αντιδράσεων της ηρωίδας, προκαλώντας στον αναγνώστη αγωνία, ένταση και αμείωτο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της ιστορίας. Η τελευταία πράξη του βιβλίου, ωστόσο, δεν μου άρεσε τόσο όσο το προηγούμενο μέρος, καθώς μου φάνηκε λίγο τετριμμένη.

Παρ’ όλα αυτά, όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικό θρίλερ που θα σας αφήσει άφωνους με την πλοκή και τη δυνατή αφηγηματική τεχνική του.