Κατασκοπικό μυθιστόρημα με φόντο τους αμπελώνες της Ρουμανίας

Ο Πάουλ Γκρότε εργάστηκε για δεκαπέντε χρόνια ως ανταποκριτής εφημερίδων και ραδιοφωνικών σταθμών στη Νότια Αμερική, όπου ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με την επαγγελματική οινοποιία. Από το 2003 που επέστρεψε στο Βερολίνο ασχολείται με τη συγγραφή, ενώ σημαντική θέση στα μυθιστορήματά του κατέχει το κρασί.

Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος είναι ο Γερμανός Μάρτιν Μπόγκερς, ο οποίος τα τελευταία πέντε χρόνια εργάζεται ως αμπελουργός στο Μπορντό. Η πρόταση που του κάνει μια εταιρεία επενδύσεων να αναζητήσει νέα οινοποιεία στη Ρουμανία έρχεται την κατάλληλη στιγμή, καθώς ο Μάρτιν χρειάζεται τα χρήματα για μια επένδυση στους αμπελώνες του. Στη Ρουμανία ανακαλύπτει ένα κρασί που του κεντρίζει το ενδιαφέρον και που όλοι φαίνεται να αγνοούν από πού προέρχεται. Αποφασίζει, λοιπόν, να αναζητήσει τον τόπο προέλευσής του, όταν όλα αρχίζουν να καταρρέουν γύρω του. Η Σοφία, μια υπάλληλος του υπουργείου Γεωργίας με την οποία συνεργάστηκε στην αρχή του ταξιδιού του, σκοτώνεται από ένα αυτοκίνητο, ενώ ο αδερφός της ισχυρίζεται ότι πρόκειται για δολοφονία επειδή η κοπέλα γνώριζε πολλά για τη δραστηριότητα πρώην μελών της Σεκιουριτάτε σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών οινοποιείων. Ο διερμηνέας του τον εγκαταλείπει τη δεύτερη μόλις μέρα της συνεργασίας τους, αφού δέχτηκε απειλές για τη ζωή του, ενώ ο φιλικός Αμερικανός τουρίστας που έδειξε ενδιαφέρον για τη δουλειά του, επεμβαίνει όλο και περισσότερο στον τρόπο που εργάζεται. Όσο περνάνε οι μέρες ο Μάρτιν αισθάνεται ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω του δεν είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι και δεν αργεί να συνειδητοποιήσει ότι κάποιοι τον χρησιμοποιούν για να παίξουν τα δικά τους ύποπτα παιχνίδια.

«Το κρασί της KGB» είναι μια πολύ καλά δομημένη κατασκοπική ιστορία, με σφιχτοδεμένη πλοκή και ανατροπές –ιδιαίτερα προς το τέλος της ιστορίας– που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ο πρωταγωνιστής αναλαμβάνει να ερευνήσει τα οινοποιεία σε μια ξένη χώρα χωρίς να γνωρίζει κανέναν, ενώ η γλώσσα τού είναι άγνωστη. Αδυνατεί να καταλάβει ποιοι είναι οι πραγματικοί του σύμμαχοι και ποιοι προσπαθούν να τον εκμεταλλευτούν. Είναι διστακτικός και προσεκτικός, αλλά οι έρευνές του φαίνεται ότι προκαλούν ανησυχία σε κάποιους. Ύποπτα πρόσωπα κινούνται γύρω του και παράξενα γεγονότα εμποδίζουν την πρόοδό του. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα όπου δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά από την εποχή Τσαουσέσκου: οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τα πάντα και επεμβαίνουν όπου χρειάζεται, η οικονομική κατάσταση των πολιτών εξακολουθεί να είναι δύσκολη, ενώ παράλληλα η διαφθορά δεν έχει περιοριστεί καθόλου. Έτσι, ένα ταξίδι στους αμπελώνες που τόσο αγαπά ο Μάρτιν μετατρέπεται από μια ευχάριστη περιπέτεια σε εφιάλτη.