Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης είναι ένας συγγραφέας που κινείται με άνεση ανάμεσα στο μυθιστόρημα και τον θεατρικό λόγο. Τα μυθιστορήματά του και τα θεατρικά του εκδίδονται σε ΗΠΑ, Αγγλία, Αυστραλία και Καναδά, ενώ δεν είναι λίγες και οι διακρίσεις που έχει λάβει στη χώρα μας (Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου 2005 και 2007, Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου, 2016). «Το ομορφότερο τέλος στον κόσμο» είναι το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του και –μην αφήσετε τον τίτλο να σας ξεγελάσει– πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα.

Ο Χρήστος Πάλλης, διάσημος ιδιωτικός ντετέκτιβ, βρίσκεται σε μια περίεργη στιγμή της ζωής του: συγκατοικεί με έναν ιδιαίτερα τεμπέλη σκύλο, ενώ συχνά φιλοξενεί και μια έφηβη που έσωσε από πολύ δύσκολες συνθήκες. Προσωπική ζωή δεν έχει, αλλά και δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει, αφού τον μοναδικό έρωτα της ζωής του, τη Μαριάννα, τη γνώρισε στα είκοσι δύο του και την έχασε σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα δύο χρόνια αργότερα. Τώρα, ζει με τις αναμνήσεις της κοινής τους ζωής παρά το γεγονός ότι έχει περάσει μια ολόκληρη δεκαετία από τον θάνατο της κοπέλας. Ώσπου μια μέρα χτυπάει την πόρτα του γραφείου του ο στενός συνεργάτης ενός εφοπλιστή και του ζητά να εντοπίσει τη γυναίκα του αφεντικού του που έχει εξαφανιστεί. Όμως η φωτογραφία της εξαφανισμένης γυναίκας θα προκαλέσει σοκ στον Χρήστο Πάλλη, καθώς δεν είναι άλλη από τη δική του Μαριάννα. Η αναζήτηση τον οδηγεί στα Χανιά, στην πόλη που έζησε τα πιο ευτυχισμένα δύο χρόνια της ζωής του, στο πλάι της μοναδικής γυναίκας που αγάπησε. Όμως, ποια πραγματικά αγάπησε; Ποια ήταν η Μαριάννα, τι του έκρυβε και, κυρίως, πώς μπόρεσε να τον αφήσει να πιστεύει τόσα χρόνια ότι ήταν νεκρή;

Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης έχει κατασκευάσει με μεγάλη μαεστρία ένα μυστήριο γύρω από μια γυναίκα με διαφορετικές ταυτότητες, μια γυναίκα που έχει πολλά να κρύψει και από πολλούς να κρυφτεί. Επίδοξος λύτης του μυστηρίου, ένας άντρας που βλέπει τον κόσμο του να γκρεμίζεται, αφού όσα θεωρούσε δεδομένα δεν ισχύουν πια. Επίμονος και ικανός στη δουλειά του, οπλισμένος με πείσμα, αλλά και την προσωπική του ανάγκη να εντοπίσει τη Μαριάννα, αρχίζει να ταξιδεύει από άκρη σ’ άκρη της Κρήτης, να συναντά παλιούς φίλους και γνωστούς και να περπατά τους δρόμους των Χανίων που είχε περπατήσει μαζί της. Παρά το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής είναι ένας κλειστός και συχνά απότομος χαρακτήρας, η πρωτοπρόσωπη αφήγησή του δεν στερείται χιούμορ και (αυτο)σαρκασμού, στοιχεία που τον κάνουν να δείχνει πιο ανθρώπινος και προσιτός από τους ντετέκτιβ που έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε στη σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία. Το δε μυστήριο είναι τόσο έξυπνα μπλεγμένο που οι συνεχείς ανατροπές του είναι αληθοφανείς και λογικές, όχι απλά παραστρατήματα από την ιστορία χάριν εντυπωσιασμού.

«Το ομορφότερο τέλος στον κόσμο» είναι ένα επιδέξια γραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα, διαθέτει ταχύτητα στην εξέλιξη της ιστορίας, γοργές εναλλαγές και ανατροπές και έναν πρωταγωνιστή αποφασισμένο να ανακαλύψει όχι μόνο την εξαφανισμένη γυναίκα, αλλά και την αλήθεια για το τι την οδήγησε να πει τόσα ψέματα. Ένα μυθιστόρημα που σίγουρα δεν θα απογοητεύσει τους θαυμαστές της αστυνομικής λογοτεχνίας.