Σκοτάδι και φως

Σε παράλληλη τροχιά με τον προσωπικό του Γολγοθά, αυτόν της δίκης του γιου του, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό ανηλίκου, ο Χάρης Κόκκινος καλείται να εξιχνιάσει την άγρια δολοφονία μιας εγκύου γυναίκας, μοντέλου, στη μονοκατοικία της στο Καβούρι.

Στην πορεία της έρευνας, ο Αστυνόμος με την ομάδα του θα βρεθεί αντιμέτωπος με κυκλώματα ντόπινγκ στον αθλητισμό και παράνομη διακίνηση αναβολικών χαπιών. Στην υπόθεση όλοι φαίνονται ύποπτοι, όλοι έχουν λόγους να επιθυμούν την καταστροφή της γυναίκας και του παντοδύναμου συζύγου της, πρώην ποδοσφαιριστή και νυν επιχειρηματία. Και όσο οι έρευνες συνεχίζονται, τόσο σε πιο βαθιά σκοτάδια εισχωρεί η Αστυνομία, εκεί όπου άλλοι νόμοι ισχύουν και τα ζητήματα διευθετούνται διαφορετικά. Το παιχνίδι παίζεται με άλλους όρους.

Η εξιχνίαση εγκλημάτων και ο διεισδυτικός σχολιασμός της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας συνδυάζονται εξαιρετικά. Για ακόμα μία φορά η Ευτυχία Γιαννάκη στο βιβλίο της με τίτλο «Πόλη στο φως», που ολοκληρώνει την Τριλογία της Αθήνας, θίγει σημαντικά, διαχρονικά ζητήματα. Η ομοφυλοφιλία, το παράνομο εμπόριο αναβολικών, το ντόπινγκ μπαίνουν στο στόχαστρο, ξεσκεπάζοντας όλη τη σαπίλα του υποκόσμου. Ενός κόσμου που κινείται σε δεύτερο επίπεδο, στις σκιές, στον οποίο επικρατεί και πλουτίζει ο ισχυρότερος, εκεί όπου ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Εισχωρώντας με μοναδικό τρόπο στην ψυχολογία των ηρώων της, μπαίνοντας στο πετσί τους και στο μυαλό τους ακόμα, η συγγραφέας αποτυπώνει με ακρίβεια χειρουργού τις αντιδράσεις, τις συμπεριφορές, τον τρόπο που εκφράζονται και μιλούν, τις σκέψεις τους. Και χτίζει, με υπομονή, έναν κόσμο άγνωστο στους περισσότερους, ρεαλιστικό, αλλά τόσο απάνθρωπο, πέρα από κάθε λογική, που όμως για κάποιους αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Και, εντέλει, στο κλείσιμο του βιβλίου –και της τριλογίας–, όλα φωτίζονται, όλα αποκαλύπτονται. Η πόλη έρχεται στο φως.