Ο Μάνος Ελευθερίου είναι ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος. Έχει συγγράψει μέχρι τώρα εννέα ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, μυθιστορήματα, πάνω από 400 τραγούδια και έχει επιμεληθεί διάφορα λευκώματα βασισμένα σε προσωπικές συλλογές του. Παράλληλα έχει εργαστεί ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Για το πρώτο του μυθιστόρημα, «Ο καιρός των χρυσανθέμων», έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας του 2005. Επίσης, οι στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από όλους σχεδόν τους διαπρεπείς Έλληνες συνθέτες.

Όπως ο ίδιος δηλώνει, το μυθιστόρημά του «Πριν απ’ το ηλιοβασίλεμα» έχει ως θεματική όχι μόνο τους ηθοποιούς αλλά και το θέατρο και την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ερμούπολη. Το θέατρο είναι η αγάπη της ζωής του και γι’ αυτό πάντα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ό,τι γράφει. Στο βιβλίο πρωταγωνιστούν πολλές προσωπικότητες του θεάτρου που έζησαν τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ού αιώνα, μαζί με άλλους φανταστικούς χαρακτήρες. Είναι ηθοποιοί που έχουν παίξει στα τέσσερα θέατρα της Ερμούπολης τους δύο προηγούμενους αιώνες και που επιλέγουν την Ερμούπολη της Σύρου για να συναντηθούν ένα μεθυστικό απόγευμα λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα. Αυτή η σύναξη των ηθοποιών και των θεατρικών ρόλων κρατάει γύρω στο ένα τέταρτο και στη διάρκειά της γίνεται μια συνδιαλλαγή, ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων και συναισθημάτων. Εξομολογούνται ο ένας στον άλλον τα όνειρα, τα πάθη, τους πόνους, τα λάθη τους και τις ταπεινές στιγμές τους, τους ρόλους που τους βασάνισαν και προσπαθούν να λύσουν προβλήματα της αγάπης και του έρωτα, της σκηνής και της ζωής τους. Στόχος τους είναι να αποκτήσουν πάλι καλές σχέσεις αναμεταξύ τους. Ένα μικρό παιδί καταγράφει τις ιστορίες των ηθοποιών αυτών.

Το μυθιστόρημα αυτό του Μάνου Ελευθερίου έχει δανειστεί τον τίτλο του από το ομώνυμο έργο του Γερμανού δραματουργού Γ. Χάουπτμαν που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο στις 24 Νοεμβρίου 1936. Η μετάφραση είχε γίνει από τον Νίκο Καζαντζάκη. Επίσης, το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συνέχεια του μυθιστορήματος «Ο καιρός των χρυσανθέμων».  Το μυθιστόρημα «Πριν απ’ το ηλιοβασίλεμα»  δεν έχει την κλασική δομή και διάταξη που έχουν συνήθως τα μυθιστορήματα, ούτε μια συμβατική πλοκή γύρω από την οποία εξελίσσεται μια ιστορία ηρώων. Η μνήμη και το μυστήριο είναι οι βασικοί άξονες του μυθιστορήματος αυτού και το κεντρικό θέμα είναι το θέατρο με τους ηθοποιούς του.