Στο νησί

Samuel Bjork είναι το ψευδώνυμο του Νορβηγού μυθιστοριογράφου, θεατρικού συγγραφέα, εικαστικού και τραγουδοποιού Φρούντε Σάνερ Έιεν (Frode Sander Oien). Ο Έιεν, γεννημένος το 1969, έγραψε το πρώτο του θεατρικό όταν ήταν είκοσι δύο ετών και στη συνέχεια δημοσίευσε δύο μυθιστορήματα –Η καταπληκτική Pepsi Love (2001) και Σπιντ για πρωινό (2009)– που εγκωμιάστηκαν από τους κριτικούς. Αυτοδίδακτος και αδιάφορος προς τα ΜΜΕ, ο Έιεν έχει επίσης γράψει άλλα πέντε θεατρικά έργα, έχει βγάλει έξι μουσικά άλμπουμ, ενώ έχει κάνει και πολλές εκθέσεις σε γκαλερί. Ζει στο Όσλο, μεταφράζοντας, μεταξύ των άλλων, Σαίξπηρ. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν το πρώτο του αστυνομικό, Παγωμένος άγγελος (2013), που έγινε τεράστια επιτυχία διεθνώς και μεταφράστηκε σε 30 χώρες, Το αγόρι στο χιόνι, Η κουκουβάγια και Σκοτεινό χιόνι.

Ένα αγόρι, ο Γιουνάταν, εξαφανίζεται ένα βράδυ, γυρνώντας στο σπίτι με το ποδήλατό του, στο μικρό νησί Χίτρα. Η αστυνομία δεν βρίσκει κανένα ίχνος από το αγόρι ή από το ποδήλατό του. Ο χρόνος περνά και η υπόθεση ξεθωριάζει. Τρία χρόνια αργότερα η Μία Κρούγκερ έχει εγκατασταθεί στο νησί, καθώς η Μονάδα Εξιχνίασης Ανθρωποκτονιών στο Όσλο βρίσκεται υπό διάλυση. Η Μία προσπαθεί να απολαύσει την ηρεμία της φύσης και του νησιού, όμως, η επίσκεψη της εντεκάχρονης Σοφίας στο σπίτι της Μία ταράσσει την ηρεμία της. Η μικρή Σοφία, έχοντας μάθει για την ικανότητα της Μία να διαλευκάνει υποθέσεις και την ιδιότητά της ως πρώην ερευνήτριας της αστυνομίας, της ζητά να ανακαλύψει τι συνέβη πριν από τρία χρόνια στον φίλο της Γιουνάταν που εξαφανίστηκε με το ποδήλατό του.

Η Μία με τη συνδρομή του Λούκα Έρικσεν, του μοναδικού αστυνομικού που εργάζεται στο νησί, προσπαθεί να βρει στοιχεία για την εξαφάνιση του αγοριού. Ξεκινά τις έρευνες και τις συνομιλίες με ανθρώπους της περιοχής, όμως κανένας δεν έχει δει κάτι αξιοσημείωτο. Λίγες ημέρες αργότερα μια κοπέλα θα βρεθεί άγρια δολοφονημένη σ’ ένα παλιό σκάφος. Σε μια κούπα δίπλα της είναι γραμμένο με αίμα το όνομα «Γιουνάταν». Η Μία αντιλαμβάνεται ότι πλέον δεν αρκούν οι δικές της δυνάμεις για την εξιχνίαση των δύο υποθέσεων και ζητεί τη συνδρομή του Χόλγκερ Μουνκ, του πρώην προϊσταμένου και φίλου της. Ο Μουνκ καταφτάνει στο νησί, ενημερώνεται για τα γεγονότα και οργανώνει μια ομάδα με ειδικούς της αστυνομίας. Οι έρευνες ξεκινούν με εντατικούς ρυθμούς, όμως τα αποτέλεσμα είναι μηδαμινά. Το νησί στον Βορρά κρύβει περισσότερα απ’ όσα πραγματικά φαίνονται.

Το πέμπτο, κατά σειρά, μυθιστόρημα της σειράς μυθιστορημάτων του Μπγορκ με πρωταγωνιστές τον Μουνκ και την Κρούγκερ χωρίζεται σε 92 μικρά κεφάλαια, που χτίζουν τον τοίχο της πλοκής, βήμα το βήμα, λιθαράκι το λιθαράκι. Η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη, παρακολουθώντας την εξέλιξη της ιστορίας κυρίως υπό το πρίσμα της Μία και του Χόλγκερ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των πρωταγωνιστών οι δευτερεύοντες χαρακτήρες υφαίνονται ρεαλιστικά, διαδραματίζοντας σημαίνοντα ρόλο στην πλοκή. Οι διάλογοι αποτυπώνουν άρτια τις προσωπικότητες των χαρακτήρων, προωθώντας την ιστορία και μπλέκοντας την υπόθεση κατά τρόπο που και ο πιο καλός ερευνητής-αναγνώστης δεν μπορεί να βρει την άκρη του νήματος.