Κυνήγι σε δύο κόσμους

Ο Τζον Κόνολι γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1968. Μετά το γυμνάσιο, το 1985, εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον τοπικό Τύπο και σε μια δημοτική επιχείρηση του Δουβλίνου, και στη συνέχεια σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Τρίνιτι Κόλετζ. Το 1992 πήρε μάστερ δημοσιογραφίας από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Σε ηλικία είκοσι εννέα ετών, υπέβαλε προς έκδοση το πρώτο του μυθιστόρημα «Κάθε νεκρό πράγμα». Το αριστουργηματικό αυτό ντεμπούτο έγραψε ιστορία στα εκδοτικά χρονικά, αποσπώντας την υψηλότερη προκαταβολή που δόθηκε ποτέ σε Ιρλανδό συγγραφέα, τόσο στην Αγγλία όσο και στην Αμερική. Όταν τελικά κυκλοφόρησε, το 1999, μπήκε σε χρόνο ρεκόρ σε όλες τις λίστες των μπεστ σέλερ, απέσπασε το Βραβείο Σέιμους καλύτερου αστυνομικού μυθιστορήματος και χάρισε στον συγγραφέα τον τίτλο του νέου Τόμας Χάρις. Ο «Δουβλινέζος που γράφει σαν Αμερικανός», όπως χαρακτηρίζεται συχνά, επειδή τοποθετεί τη δράση των μυθιστορημάτων του στις ΗΠΑ με απίστευτη άνεση και αυθεντικότητα, συνέχισε την εντυπωσιακή πορεία του με τα έργα «Το δέντρο του θανάτου», «Φονικό Είδος», «Στο λευκό δρόμο», «Οι κακοί» και «Ο μαύρος άγγελος», που μπήκαν στις λίστες των μπεστ σέλερ των Sunday Times, Irish Times και New York Times, εκδόθηκαν σε δεκαεννέα γλώσσες και τον καθιέρωσαν οριστικά ως έναν από τους καλύτερους νέους συγγραφείς θρίλερ.

Ο Τσάρλι Πάρκερ προσλαμβάνεται από τον πράκτορα του FBI Έντγκαρ Ρος για να ανακαλύψει τα ίχνη του ιδιωτικού ερευνητή Τζέικομπ Έκλουντ. Ο Πάρκερ μαζί με τους δυο βοηθούς του αναζητά στοιχεία στο σπίτι του Έκλουντ κι εκεί θα ανακαλύψουν έναν πίνακα με μυστηριώδεις εξαφανίσεις και δολοφονίες. Όμως, το πιο περίεργο είναι η σύνδεση των υποθέσεων με αναφορές για εμφανίσεις φαντασμάτων. Ακολουθώντας το νήμα ο Πάρκερ θα βρεθεί στον σκοτεινό κόσμο εγκληματικών οργανώσεων, σε μια περιπέτεια που εκτείνεται πέρα από τα ανθρώπινα όρια, ενώ παράλληλα νιώθει μια αόρατη απειλή να παραμονεύει σε κάθε του βήμα. Μια μάχη που μαίνεται και σε δύο κόσμους, ανθρώπων και φαντασμάτων, φέρνει τον Πάρκερ σ’ ένα αδιάκοπο κυνηγητό, όπου ο ίδιος γίνεται άλλοτε θηρευτής και άλλοτε θήραμα.

Ο πολυγραφότατος John Connolly συνθέτει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με μεταφυσικές προεκτάσεις. Και καταφέρνει επιτυχώς να συνδυάσει τις διαφορετικές υφές της πλοκής στον βασικό θεματικό άξονα, ισορροπημένα και ιδιαιτέρως θελκτικά για τους αναγνώστες. Η γραφή του Connolly είναι μεστή, άμεση και ρεαλιστική, χρησιμοποιώντας την καθημερινή αργκό και πλήθος διαλόγων, προσδίδοντας με αυτόν τον τρόπο προφορικότητα στο κείμενο. Η αφήγηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο, ενώ η δομή του βιβλίου αποτελείται από κεφάλαια.

Σαφέστατα πρόκειται για ένα page turner βιβλίο που καθηλώνει με τη γραφή και την πλοκή του, ωθώντας τους αναγνώστες που δεν γνώριζαν τα βιβλία του Connolly μέχρι τώρα, όπως ο γράφων, να αναζητήσουν και άλλα βιβλία του συγγραφέα.