Κάρμελ

Εκείνη είναι ένα διαφορετικό παιδί – χαρισματικό. Η μαμά της ζει με τον φόβο ότι κάποια στιγμή θα τη χάσει – ο χειρότερος φόβος κάθε γονιού. Ώσπου μια μέρα σε ένα φεστιβάλ αφήγησης, η οχτάχρονη Κάρμελ εξαφανίζεται μέσα στην ομίχλη. Τι έχει συμβεί;

Μια πορεία αγωνιώδους αναζήτησης ξεκινάει από τη πλευρά της μητέρας της, η οποία δεν το βάζει κάτω και εξακολουθεί να την ψάχνει και να ελπίζει ακόμα κι όταν όλοι οι υπόλοιποι έχουν εγκαταλείψει. Παράλληλα η Κάρμελ ξεκινά ένα ταξίδι παράξενο και τρομακτικό στο πλευρό ενός άντρα που την εκμεταλλεύεται ως παιδί-θαύμα με θεραπευτικές ικανότητες.

Μυστηριώδες, ανατρεπτικό, γεμάτο αγωνία, «Το κορίτσι με το κόκκινο παλτό» ανήκει σε εκείνα τα αστυνομικά μυθιστορήματα που τραβάνε το ενδιαφέρον του αναγνώστη σαν μαγνήτης και ο τελευταίος δεν ησυχάζει παρά μόνο όταν φτάσει στην τελευταία σελίδα.

Η Kate Hamer χτίζει προσεκτικά τη δομή των γεγονότων και της αφήγησης χωρίς να αφήνει τίποτα μετέωρο ή χωρίς στήριγμα. Και σε κάποια σημεία παρεμβαίνει η συνειδησιακή ροή. Η μητέρα της Κάρμελ περνάει από τη μία ανάμνηση στην άλλη μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Με αφορμή μια επίσκεψή της στο άδειο πλέον παιδικό δωμάτιο, βομβαρδίζεται από θραύσματα αναμνήσεων – ευχάριστα κυρίως, αλλά επίπονα. Κάτι που συμβαίνει από καιρού εις καιρόν και στην κόρη της.

Κι έπειτα ο αναγνώστης παρακολουθεί τις δύο διαδρομές των ηρωίδων σαν δυο αυτόνομες, ανεξάρτητες ιστορίες, σαν αυτόπτης μάρτυρας των όσων συνταρακτικών συμβαίνουν. Χάρη στις αφηγήσεις πότε της Κάρμελ και πότε της μαμάς της, σε πρώτο πρόσωπο, εναλλάξ, φωτίζονται οι αθέατες πτυχές της ιστορίας, καθώς και η ψυχοσύνθεση της καθεμιάς τους. Πώς αντιμετωπίζουν την απώλεια; Θα αντεπεξέλθουν στις νέες συνθήκες;

Βήμα βήμα, μετρώντας μία μία τις μέρες που περνούν, σχηματίζεται ένα χρονικό αναζήτησης –ανώφελης;–, που περιλαμβάνει τις ενέργειες της μητέρας και της αστυνομίας, αλλά και τις σκέψεις της πρώτης, τις προτροπές της, τις ενοχές. Από την άλλη, στο μεγάλο ταξίδι της η Κάρμελ παλεύει να βρει τις χαμένες ισορροπίες, να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ζωής, που στηρίζονται πάνω σε ένα τεράστιο ψέμα, και ταυτόχρονα να διατηρήσει μέσα της ζωντανές τόσο τη θύμηση της μαμάς της, όσο και της ίδιας της προσωπικότητάς της. Με άμεση ζωντανή αφήγηση και μικρά υποκεφάλαια, που συναρμολογούν άλλα μεγαλύτερα, και ενώ από την πρώτη κιόλας σελίδα προοικονομείται η εξαφάνιση της μικρής.

Το θρίλερ έχει μόλις αρχίσει.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην πολύ καλή μετάφραση της Βάσιας Τζανακάρη.