Το μυθιστόρημα του Dan Sehlberg “ΜΟΝΑ” είναι ένα σύνθετο έργο που επιχειρεί να συνδυάσει στοιχεία από την αιχμή της βιοτεχνολογίας, της επιστήμης των υπολογιστών, της διεθνούς οικονομίας και τρομοκρατίας, ισορροπώντας περίτεχνα ανάμεσα στο sci-fi και το κατασκοπευτικό θρίλερ.

Η Μόνα είναι ένα μικρό κοριτσάκι στον Λίβανο που παίζει ανέμελο στην αυλή του σπιτιού του, ενώ η μητέρα και η γιαγιά της είναι απασχολημένες με την προετοιμασία του οικογενειακού γεύματος. Όταν μια εγκαταλειμμένη βόμβα διασποράς γίνει αντικείμενο του παιχνιδιού της, όσοι βρίσκονται μέσα στο σπίτι θα σκοτωθούν, εκτός από τον πατέρα της, τον Σαμίρ Μουστάφ, ο οποίος είναι καθηγητής Τεχνολογίας και πρώην ειδικός των υπολογιστών στο ΜΙΤ. Το πένθος του Σαμίρ θα μετατραπεί γρήγορα σε εκδικητική μανία εναντίον του Ισραήλ και θα συνεργαστεί με μια ομάδα τρομοκρατών για την δημιουργία ενός ισχυρού ιού υπολογιστών –του Mona– που σκοπεύουν να τον απελευθερώσουν στο ισραηλινό τραπεζικό σύστημα, προκαλώντας την κατάρρευσή του. Με την απελευθέρωσή του, όμως, ο ιός θα γίνει ανεξέλεγκτος, πλήττοντας όχι μόνο την οικονομία του Ισραήλ αλλά και τα οικονομικά και υπολογιστικά συστήματα σε όλον τον κόσμο.

Την ίδια εποχή, στην μακρινή Σουηδία, ο Έρικ Σέντερκβιστ πειραματίζεται με την δημιουργία του Mind Surf, ενός προγράμματος που θα επιτρέπει σε άτομα με κινητικές δυσκολίες να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με την δύναμη της σκέψης τους. Όταν όμως η σύζυγός του, Χάνα, δοκιμάσει το Mind Surf, θα διαπιστώσει κάποιες παρενέργειες στην υγεία της: στην αρχή φρικιαστικές παραισθήσεις, μετά θα πέσει σε κώμα, και οι γιατροί στο νοσοκομείο δεν θα μπορούν να καταλάβουν τι της συμβαίνει. Μόνο ο Έρικ θα υποψιαστεί την πιθανή αιτία, ότι πιθανότατα η Χάνα έχει πληγεί από έναν ψηφιακό ιό και ότι έχει ελάχιστο χρόνο μέχρι να βρει το κατάλληλο anti-virus. Αυτό που ακολουθεί είναι ένα εντυπωσιακό ανθρωποκυνηγητό, καθώς ο Έρικ περνά από την Γαλλία στο Ισραήλ και στην Γάζα, αναζητώντας εκείνον που κατασκεύασε τον Μona, κι ενώ μια όμορφη πράκτορας της Μοσάντ, η Ρακέλ Πάπο, βρίσκεται στο κατόπι του.

Το μυθιστόρημα του Sehlberg έχει το χαρακτηριστικό ότι ξεφεύγει ως έναν βαθμό από το κλασικό αμερικάνικο στυλ αντίστοιχων έργων, που έχουν να κάνουν με την διεθνή τρομοκρατία, τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή κτλ, καθώς κινείται μεταξύ Σουηδίας και λωρίδας της Γάζας, με αντίστοιχα πρόσωπα να παίζουν βασικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής. Οι πιο καλά σκιαγραφημένοι χαρακτήρες είναι αναμφίβολα ο Έρικ και ο Σαμίρ – δύο άντρες που προέρχονται από δύο διαφορετικούς κόσμους, με διαφορετική φιλοσοφία ζωής, άλλες ιδεολογικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Παράλληλα, ο αναγνώστης λαμβάνει ικανοποιητικές δόσεις από τον κόσμο της τεχνολογίας αιχμής και της διεθνούς οικονομίας – στο βάθος, η απόπειρα να καταρρεύσει ολόκληρο το οικονομικό σύστημα μιας χώρας, ως πράξη εκδίκησης, ως απόρροια ενός αδίστακτου πολέμου, είναι επίσης ένα στοιχείο που μπορεί να κρατήσει τον αναγνώστη σε εγρήγορση.

Τελικά, στο “ΜΟΝΑ” του Dan Sehlberg έχουμε μια καλογραμμένη, χορταστική περιπέτεια με μια πλούσια, κινηματογραφική στην εξέλιξή της, πλοκή.