Ιστορία τρόμου με κινηματογραφική αύρα

Είναι αλήθεια! Οι ιστορίες γύρω από τους βρικόλακες είναι ξανά στη μόδα. Είτε πρόκειται για αισθηματικές ιστορίες με βρικόλακες χορτοφάγους -όπως στο Λυκόφως-, είτε για πιο άγριες ιστορίες -όπως στο True Blood-, τα βιβλία με πρωταγωνιστές βρικόλακες αποτελούν εκδοτικές επιτυχίες. Ωστόσο, όταν  συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, ο γνωστός σκηνοθέτης, τότε σίγουρα η ιστορία κρύβει εκπλήξεις.

Στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης προσγειώνεται η πτήση 753 από το Βερολίνο. Ξαφνικά όλα τα συστήματα καταρρέουν και οι πόρτες δεν ανοίγουν. Το πιο τρομακτικό είναι ότι οι άνθρωποι στο αεροσκάφος δεν δίνουν σημάδια ζωής. Όταν οι υπεύθυνοι καταφέρνουν να μπουν στο αεροπλάνο βρίσκουν μόνο τέσσερις επιζώντες που δεν θυμούνται τίποτα. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν πεθάνει μυστηριωδώς. Ο Εφ, επιδημιολόγος του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, καλείται να ανακαλύψει τι συνέβη, αλλά δεν μπορεί να εντοπίσει τι οδήγησε όλους αυτούς τους ανθρώπους στο θάνατο. Παράλληλα, βρίσκουν ένα κιβώτιο γεμάτο χώμα, το οποίο στη συνέχεια εξαφανίζεται. Το πιο περίεργο είναι ότι εξαφανίζονται σιγά-σιγά και τα πτώματα από το νεκροτομείο. Ο Εφ βρίσκεται σε απόγνωση. Τότε τον πλησιάζει ο Αβραάμ Σετρακιάν, ένας ηλικιωμένος έμπορος, πρώην καθηγητής λογοτεχνίας και λαογραφίας, και του αποκαλύπτει ότι όλοι οι νεκροί επιβάτες έχουν μετατραπεί σε βρικόλακες και σε λίγο όλη η πόλη θα πέσει στα χέρια τους. Ένας αγώνας δρόμου αρχίζει.

Η ιστορία αναπτύσσεται σε τρίτο πρόσωπο και με πολύ γρήγορο ρυθμό που δημιουργεί ένταση στον αναγνώστη. Όλο το μυθιστόρημα βασίζεται στην αγωνία και την εικόνα. Το μυστηριώδες αεροπλάνο και οι ανεξήγητοι θάνατοι είναι η αρχή. Όταν οι βρικόλακες εμφανίζονται η ένταση αυξάνεται, καθώς οι δυο συγγραφείς δημιουργούν καταστάσεις όπου ο αναπόφευκτος θάνατος κυριαρχεί. Σημαντικό στοιχείο του βιβλίου είναι οι έντονες εικόνες που δημιουργούνται. Ο κινηματογραφιστής Ντελ Τόρο μεταφέρει το ταλέντο του στο κείμενο. Όσα περιγράφονται με κινηματογραφικό τρόπο δημιουργούν παραστατικές σκηνές στο μυαλό του αναγνώστη και αναπαράγουν το αίσθημα ασφυξίας που κυριαρχεί σε όλο το μυθιστόρημα. Αν βαρεθήκατε να διαβάζετε για βρικόλακες που διαθέτουν συναισθήματα και ηθικούς κανόνες και ψάχνετε ιστορίες με το απόλυτο κακό, τότε «Το Ίχνος» θα σας συναρπάσει και κυρίως θα σας τρομάξει, όπως κάθε καλή ιστορία τρόμου.