Το φως αποκαλύπτει την αλήθεια

Η πρώτη συγγραφική δουλειά της M. L. Stedman με τον υπέροχο τίτλο «Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς» κέρδισε το αναγνωστικό κοινό παγκοσμίως, πήρε βραβεία, ενώ ετοιμάζεται η κινηματογραφική μεταφορά του που θα βγει στις αίθουσες μέσα στο 2016.

Σε ένα μικρό νησί της Αυστραλίας, στη διάρκεια του Mεσοπολέμου, ζει ο Τομ, φαροφύλακας, βετεράνος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τη γυναίκα του Ίζαμπελ, η οποία έχει τραυματιστεί ψυχολογικά από συνεχόμενες αποβολές. Μια βάρκα με έναν νεκρό άντρα και ένα μωρό, ταλαιπωρημένο αλλά ζωντανό, προσαράζει στο νησί. Αν και εκείνος θέλει να δηλώσουν το γεγονός και να αναζητήσουν τους συγγενείς του παιδιού, η σύζυγός του τον πείθει να το κρατήσουν και να το παρουσιάσουν ως δικό τους, αποσιωπώντας τα πάντα.

Αλλά, μερικά χρόνια αργότερα, μαθαίνουν ότι η μητέρα του παιδιού είναι ζωντανή και το αναζητά. Ο φαροφύλακας βρίσκεται σε ένα ηθικό δίλημμα, ανάμεσα στο σωστό –να επιστρέψουν το παιδί στη φυσική του μητέρα–, και στην αγάπη του για τη γυναίκα του, που θεωρεί το παιδί θεόσταλτο δώρο και αρνείται να το αποχωριστεί. Τελικά αποφασίζει να πει την αλήθεια και ακολουθεί η κορύφωση του δράματος, με τις δύο μητέρες να διεκδικούν το παιδί και τον ίδιο να φυλακίζεται έχοντας αναλάβει πλήρως την ευθύνη.

Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, ενώ δομικά χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο, παρουσιάζεται ο Τομ, το παρελθόν που τον στιγμάτισε και η ζωή του γενικότερα. Στο δεύτερο μέρος, η συγγραφέας επικεντρώνεται στη σχέση του ζευγαριού και στη νέα τους ζωή με την «κόρη» τους και τις ημέρες που κυλάνε όμορφα στο απομονωμένο νησί. Στο τρίτο μέρος του βιβλίου, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, καθώς τίποτα δεν θα μείνει κρυφό και όλοι οι χαρακτήρες, πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές, θα έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους.

Οι χαρακτήρες είναι πειστικοί, πολύ καλές οι περιγραφές των τοπίων και της ζωής στον φάρο, ενώ παρουσιάζεται μια αντιπροσωπευτική εικόνα της εποχής και της κοινωνίας, με ενδιαφέρουσες αναδρομές στις εμπειρίες του ήρωα από τον πόλεμο. Η συγγραφέας χειρίζεται σωστά το «σολομώντειο» δίλημμα στον πυρήνα της πλοκής, δημιουργώντας αγωνία στον αναγνώστη για το τι θα γίνει τελικά, ενώ περνάει το θετικό μήνυμα ότι η λύση βρίσκεται πάντα στην αγάπη, καθώς η αλήθεια αργά ή γρήγορα αποκαλύπτεται.

Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για τη φύση του ανθρώπου, τα όνειρα που κυνηγά, τις ελπίδες που αποζητά, και τις επιρροές από τις αντιξοότητες που διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα του. Και πώς τελικά η αγάπη και η αλήθεια αποτελούν τον κοινό άξονα για την αυθεντικότητα της υπόστασης του ανθρώπινου είδους.