Περιπετειώδη διηγήματα με άρωμα ιστορίας

Ο Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες φυσιογνωμίες του σύγχρονου ιταλικού μυθιστορήματος. Έχει σπουδάσει κλασική φιλολογία και η αγάπη του για την αρχαιότητα εκφράζεται μέσα από τα ιστορικά μυθιστορήματά του. Πολλά από τα βιβλία του έχουν θέματα από την ελληνική, αλλά και από τη ρωμαϊκή ιστορία. Αρκετά έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και δεν είναι λίγα αυτά που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

Το τελευταίο βιβλίο του είναι μια συλλογή διηγημάτων. Στο «Ζευς», το διήγημα που δίνει και τον τίτλο στο βιβλίο, ο διευθυντής ενός μικρού μουσείου ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη, φτάνει στα ίχνη ενός σπουδαίου έργου τέχνης της αρχαιότητας και μπλέκεται σε μια απίστευτη περιπέτεια. Στο «Μπαγκράντας», ένας γενναίος ρωμαίος στρατιώτης πρέπει να ανακαλύψει ποιος ευθύνεται για την εξαφάνιση διάφορων στρατιωτών και μάλιστα χωρίς να αφήνει ίχνη. Στο «Regina Viarum», ένας αξιωματούχος του ρωμαϊκού στρατού αναλαμβάνει τη μεταφορά ενός πολύτιμου φορτίου και άθελά του βοηθά στην εκδήλωση μιας συνωμοσίας. Στα «Τελευταία Χριστούγεννα», η Ρώμη βιώνει τις τελευταίες μέρες μιας εποχής, καθώς ο ισλαμισμός είναι πια η κυρίαρχη θρησκεία. Στο «The briefcase», ένας επαρχιώτης αποφασίζει ότι μπορεί να μπει στο παιχνίδι της κατασκοπίας και βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Τζέημς Μποντ.

Τα διηγήματα της συλλογής ποικίλλουν σε ύφος και θεματολογία, χωρίζοντας το βιβλίο στα δυο: σε αυτά που ασχολούνται με κάποιο τρόπο με την αρχαιότητα και σε κάποια που εντάσσονται πλήρως στη σύγχρονη εποχή. Αυτό βέβαια διαταράσσει λίγο τις ισορροπίες του βιβλίου, καθώς τα διηγήματα με θέμα την αρχαιότητα είναι μεγαλύτερα και πιο γρήγορα δομημένα, ενώ τα υπόλοιπα είναι μικρότερα και με έμφαση στην εσωτερική ένταση. Παρόλα αυτά υπάρχει μια ευχάριστη ποικιΑλία αναγνωσμάτων που θα ευχαριστήσει τους αναγνώστες. Πολύ καλή η μετάφραση της κυρίας Ράικου.