Δυο συναρπαστικά δείγματα ρομαντικής λογοτεχνίας

Ο Γιόχαν Λούντβιχ Τηκ (1773-1853) γεννήθηκε στο Βερολίνο και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γερμανικού ρομαντισμού. Εκτός από λογοτέχνης ο Τηκ υπήρξε μελετητής μεσαιωνικών χειρογράφων και μεταφραστής του συνολικού έργου του Σαίξπηρ. Ο Ξανθός Έκμπερτ και Το Ρούνενμπεργκ -τα οποία θεωρούνται από τα σημαντικότερα έργα του Τηκ- είναι νουβέλες δομημένες με τη μορφή παραμυθιού και αποτελούν την πρώτη μετάφραση έργων του Τηκ στα ελληνικά.

Ο Ξανθός Εκμπερτ πήρε την οριστική του μορφή το 1812 και αφηγείται μια ιστορία τοποθετημένη στο μεσαίωνα. Ο ιππότης Έκμπερτ είναι παντρεμένος με την Μπέρτα. Ένα βράδυ παρακαλάει την Μπέρτα να αφηγηθεί στον φίλο τους Βάλτερ την ιστορία της παιδικής της ηλικίας. Αυτή του αφηγείται πώς μικρό κορίτσι το έσκασε από το σπίτι της όπου αισθανόταν δυστυχισμένη με σκοπό να γίνει πλούσια. Αφού περιπλανήθηκε αρκετά, συνάντησε μια γριά που την πήρε στην καλύβα της, όπου ζούσε με το πουλί της που τραγουδούσε και γεννούσε πετράδια. Το κορίτσι το σκάει και παίρνει μαζί της το πουλί. Κάποια στιγμή δεν αντέχει να το ακούει να τραγουδά και το σκοτώνει. Έπειτα συναντά τον Έκμπερτ, τον οποίο και παντρεύτηκε χωρίς να αποκτήσουν ποτέ παιδιά. Μετά το τέλος της ιστορίας ο Βάλτερ αλλάζει συμπεριφορά και ο Έκμπερτ σε μια στιγμή τρέλας τον σκοτώνει. Λίγο αργότερα η Μπέρτα πεθαίνει και ο Έκμπερτ αρχίζει να περιπλανιέται δυστυχισμένος, ώσπου βρίσκει την καλύβα της Μπέρτας και τη γριά και μαθαίνει την τραγική αλήθεια για τη ζωή του.

Το Ρούνενμπεργκ -το οποίο σημαίνει μαγικό βουνό- γράφτηκε το 1802. Αφηγείται την ιστορία του νεαρού Κρίστιαν, ένα ανήσυχο πνεύμα, που εγκαταλείπει το σπίτι του για να περιπλανηθεί στη φύση. Μέσα από μια μυστικιστική εμπειρία μαγεύεται από ένα βουνό το οποίο θεωρεί ότι κρύβει θησαυρούς. Προσωρινά ηρεμεί και δημιουργεί οικογένεια, όμως, η ανάγκη του να ανακαλύψει το θησαυρό είναι ισχυρότερη. Εγκαταλείπει την οικογένειά του και, τρελός πια, αναζητά τα πολύτιμα πετράδια.

Ο Τηκ δημιουργεί δυο σκοτεινά παραμύθια, όπου οι πρωταγωνιστές βασανίζονται από τα πάθη τους. Στο πρώτο, η μικρή Μπέρτα κλέβει το θαυμαστό πουλί, ενδίδοντας στην απληστία της και την ανάγκη της να αποδείξει στους γονείς της την αξία της. Η απληστία οδηγεί και τον Κρίστιαν στη δεύτερη ιστορία, ο οποίος φτάνει στην τρέλα αδυνατώντας να διαχωρίσει το πραγματικό από το φανταστικό. Η φύση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στις δυο νουβέλες -όπως και σε όλους σχεδόν τους ρομαντικούς συγγραφείς- καθώς οι ήρωες αναζητούν την ταυτότητά τους μέσα σε αυτήν. Ωστόσο, δεν λυτρώνονται ποτέ, αφού δεν καταφέρνουν να βελτιωθούν και να ενωθούν με τη φύση. Παραβιάζουν την αρμονία της, άρα είναι καταδικασμένοι να τιμωρηθούν.

Η έκδοση συνοδεύεται από ένα εξαιρετικό επίμετρο του Γιάννη Καλιφατίδη σχετικά με το έργο του Τηκ και τη ρομαντική λογοτεχνία.