Αναζητώντας τον Πινόκιο
Ο Λέιφ Πέρσον γεννήθηκε το 1945 στη Στοκχόλμη. Είναι διάσημος εγκληματολόγος, κορυφαίος μελετητής ψυχολογικών προφίλ στη Σουηδία και μυθιστοριογράφος. Έχει διατελέσει σύμβουλος στο σουηδικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Εργάστηκε ως καθηγητής εγκληματολογίας στην αστυνομική υπηρεσία της Σουηδίας από το 1992 μέχρι το 2008. Είναι γνωστός για τα αστυνομικά του μυθιστορήματα και για τις συχνές εμφανίσεις του στην τηλεόραση ή τις παρεμβάσεις του στις εφημερίδες ως ειδικός σχολιαστής σε περιπτώσεις αξιοσημείωτων εγκλημάτων. Τα μέσα ενημέρωσης ζητούν συχνά τη γνώμη του ως του επιφανέστερου ειδικού της χώρας γύρω από το έγκλημα. Το 1987 έχασε τη δουλειά του εξαιτίας των αποκαλύψεων που έκανε για ένα σκοτεινό πολιτικό σκάνδαλο. Ο Πέρσον έφτασε στα όρια της αυτοκτονίας, αλλά σύντομα αποκαταστάθηκε και επέστρεψε ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Η περιπέτεια αυτή αποτέλεσε την έμπνευση για το πρώτο του μυθιστόρημα. Η τριλογία του με γενικό τίτλο «Ιστορία ενός εγκλήματος» τοποθετεί στο επίκεντρο τη μεγαλύτερη αστυνομική έρευνα του εικοστού αιώνα, αυτή που διεξήχθη –χωρίς αποτέλεσμα– γύρω από τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε. Με αυτό το επικό έργο ο Πέρσον διεκδικεί επάξια μια θέση ανάμεσα στους πιο σημαντικούς σύγχρονους δημιουργούς παγκοσμίως. Έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων το «Ο ετοιμοθάνατος ντετέκτιβ», που απέσπασε τόσο το βραβείο Συγγραφέων Αστυνομικών Μυθιστορημάτων της Σουηδικής Ακαδημίας για το Καλύτερο Αστυνομικό Μυθιστόρημα του 2010, όσο και το Γυάλινο Κλειδί για το Καλύτερο Αστυνομικό Μυθιστόρημα του 2010. Η «Λίντα» απέσπασε το βραβείο Petrona 2014 του καλύτερου σκανδιναβικού αστυνομικού μυθιστορήματος στη Βρετανία.
Ένας ξυλοδαρμός κι ένας φόνος διαταράσσουν την οργανωμένη καθημερινότητα του επιθεωρητή Έβερτ Μπέκστρεμ. Έχει συνηθίσει να ζει σε μια πολυτέλεια που του προσφέρουν οι εξωαστυνομιικές, αλλά όχι παραβατικές, συνεργασίες του, να απολαμβάνει τη φήμη του πιο σπουδαίου επιθεωρητή της Σουηδίας, να εκμεταλλεύεται αυτή τη φήμη για να προσελκύει γυναίκες στο κρεβάτι του, να διαβιεί σ’ ένα εγωκεντρικό περιβάλλον που η λαμπρή καριέρα του έχει οικοδομήσει. Στα δύο περιστατικά, που λαμβάνουν χώρα με διαφορά λίγων ημερών, αποκαλύπτεται ότι μπλέκονται δύο σημαίνονται πρόσωπα. Καθώς ο Μπέκστρεμ προσπαθεί να ξετυλίξει το νήμα, μεταξύ πλούσιων εδεσμάτων και σαγηνευτικών θηλυκών, αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να εισχωρήσει πιο βαθιά προκειμένου να ανακαλύψει τη σύνδεση των δύο γεγονότων. Όμως, όσο αναζητά στοιχεία, τόσο βυθίζεται στο κυνήγι ενός σπουδαίου κειμηλίου: ενός μουσικού κουτιού με το πρόσωπο του Πινόκιο που η μύτη του μεγαλώνει και του οποίου η ιστορία ξεκινά έναν αιώνα νωρίτερα. Ο Μπέκστρεμ, παρά τις ανορθόδοξες μεθόδους και τις ακόμα πιο αντισυμβατικές σκέψεις του, καταφέρνει να βρει τα πρώτα στοιχεία που θα τον οδηγήσουν σε μια σειρά αποκαλύψεων.
Ο Leif G. W. Persson παρουσιάζει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη εξ αρχής με την ιδιαίτερη προσωπικότητα του πρωταγωνιστή. Η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη και ο αναγνώστης ακολουθεί στο μεγαλύτερο μέρος τα γεγονότα από τη σκοπιά του επιθεωρητή. Ο συγγραφέας, γνώστης των αστυνομικών διεργασιών, αναφέρει λεπτομερώς τις κινήσεις των αστυνομικών για την εξέλιξη των ερευνών. Η πλοκή έχει δομηθεί εξαιρετικά, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Οι ιστορικές αναφορές είναι καλοδουλεμένες και προσωπικά, θα ήθελα να αφιερώσει ο συγγραφέας λίγο μεγαλύτερη έκταση σ’ αυτό το στοιχείο.
Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα αξιόλογο αστυνομικό μυθιστόρημα, με έναν ιδιαίτερο πρωταγωνιστή και μια υπόθεση που κρατά διαρκώς ενεργό το ενδιαφέρον του αναγνώστη.