Μέσα στο μυαλό μου

Όταν η μαμά σου είναι δολοφόνος, τι πιθανότητες έχεις να μη γίνεις κι εσύ τέτοιος; Να βγεις φυσιολογικός, χωρίς να φοβάσαι σε κάθε σου βήμα ότι κάτι θα πάει στραβά, χωρίς να κάνεις επικίνδυνες, κακές σκέψεις που μπορεί να σε οδηγήσουν άθελά σου σε κάτι φρικτό; Να ζήσεις μια φυσιολογική και απολύτως κανονική ζωή; Είναι θέμα κληρονομικότητας ή περιβάλλοντος;

Καινούριο όνομα. Καινούριο σπίτι. Καινούριος εαυτός. Καινούρια ζωή. Ή μήπως όχι;

Η Μίλι ξεκινάει νέα ζωή σε ανάδοχη οικογένεια. Έχει μια νέα αδερφή που της κάνει τη ζωή δύσκολη τόσο στο σπίτι, όσο και στο σχολείο. Η Μίλι περνάει δύσκολα, καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η Μίλι, Άνι παλιότερα, περνούσε δύσκολα και στο παρελθόν, όσο ζούσε με τη μητέρα της που είναι σίριαλ κίλερ και την οποία κατέδωσε στην αστυνομία η ίδια της η κόρη. Διότι αυτό έπρεπε να σταματήσει πια – οι φόνοι και η κακοποίηση της Άνι. Αφού εντάσσεται στη νέα της οικογένεια, η Μίλι προετοιμάζεται με τη βοήθεια ψυχολόγου για τη δίκη της μαμάς της στην οποία είναι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας.

Όλη η αφήγηση του «Η καλή και η κακή» είναι ένας εσωτερικός μονόλογος, εξομολόγηση, εκμυστήρευση. Η Μίλι απευθύνεται στη μητέρα της, της αποκαλύπτει τα πιο μύχια μυστικά της, τις πιο κρυφές σκέψεις της, τις αμφιβολίες και τους φόβους της. Απευθύνεται σε κείνη που κάρφωσε στην αστυνομία η ίδια, σε κείνη που, ενώ την πρόδωσε και τη φοβόταν πολύ, εξακολουθεί να είναι το καταφύγιό της, η σωτηρία της. Όσο κι αν λαχταρά να τρέξει μακριά της, πάντα επιστρέφει σε αυτήν – έστω και νοερά. Οι δυο τους παίζουν κρυφτό, σαν τη γάτα με το ποντίκι.

Και έπειτα φτάνει η ώρα της δίκης και η Μίλι ανεβαίνει στο βήμα ως μάρτυρας κατηγορίας. Η αγωνία φτάνει στο ζενίθ. Μια σειρά από δολοφονίες μικρών παιδιών, πλήθος διεστραμμένων πραγμάτων, κακοποίηση έρχονται στο φως. Η Μίλι προσπαθεί να ξεφύγει από όλα αυτά, να ξεπεράσει τα ψυχικά της τραύματα, λαχταρά να αφήσει πίσω της όσα φρικτά έζησε τόσα χρόνια δίπλα στη μαμά της και να κάνει μια νέα αρχή, να γίνει αποδεκτή από τους γύρω της, να βρει μια φυσιολογική οικογένεια, να μπει σε μια κανονικότητα.

Η Μίλι όμως έχει μυστικά που κρατά καλά κρυμμένα μέχρι τέλους. Αλλά που ο αναγνώστης τα «ανακαλύπτει» και κατανοεί ότι η φύση του ανθρώπου είναι πολύπλοκη, ότι η ψυχή του είναι άβυσσος. Ότι το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον.

Γοργός, στακάτος ρυθμός, κοφτές αράδες, αιχμηρές σαν μαχαίρι. Και η ίδια η Ali Land παίζει με τους αναγνώστες, σαν τη γάτα με το ποντίκι. Αγωνία, κλιμάκωση, σοκ. Μέχρι την τελευταία σελίδα δε σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Σκληρό, εθιστικό, έξυπνο, μακάβριο. Ένα θρίλερ για γερά νεύρα. Ένα θρίλερ που δεν υπάρχει περίπτωση να μη σε επηρεάσει.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην πολύ μετάφραση της Γωγώς Αρβανίτη.