Με φόντο την Αμερικανική Επανάσταση του 18ου αιώνα, η πρωτοπόρος συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου και αστυνομικής μυθοπλασίας Anna Katharine Green (1846-1935), που συνέβαλε καθοριστικά στη δημοφιλία του είδους στις Η.Π.Α., έγραψε ένα ιδιαίτερο αστυνομικό μυστήριο: γοτθικό στην αισθητική του και στα βασικά του στοιχεία, έχει δύο θυελλώδεις ιστορίες αγάπης, με χρονική απόσταση μεταξύ τους, στην καρδιά της πλοκής του.

Η αφήγηση ακολουθεί το συγγραφικό τέχνασμα της εύρεσης ενός ημερολογίου: εκείνου της ιδιοκτήτριας ενός ερειπωμένου πλέον πανδοχείου βόρεια της Νέας Υόρκης, μετά τον θάνατό της. Εκεί η κυρία Τρούαξ καταγράφει τα συγκλονιστικά γεγονότα που συνέβησαν στο πανδοχείο της στη διάρκεια περίπου μιας εικοσαετίας, με αφετηρία την άφιξη ενός νιόπαντρου ζευγαριού, καθοδόν για τον μήνα του μέλιτος. Το ένα και μοναδικό βράδυ που οι νεόνυμφοι θα περάσουν εκεί, θα στιγματιστεί από ένα ειδεχθές αλλά και μυστηριώδες έγκλημα, που οι συνέπειές του θα «στοιχειώσουν» όλους τους πρωταγωνιστές της ιστορίας αλλά και το ίδιο το πανδοχείο, αφού και αυτό κρύβει ένα δικό του μυστικό, άμεσα συνδεδεμένο με τα γεγονότα.

Παρά το γεγονός ότι ήδη από την αρχή της αφήγησης ο αναγνώστης ξέρει ή υποψιάζεται βάσιμα τι συνέβη εκείνο το βράδυ, ποιο είναι το θύμα και ποιος ο δολοφόνος, εκείνο που έχει σημασία στο καλοστημένο μυστήριο της πλοκής, είναι το πώς και κυρίως το γιατί. Και αυτό το γιατί, ξετυλίγεται και αποκαλύπτεται σταδιακά και αριστοτεχνικά από τη συγγραφέα μέσα από τις αφηγήσεις των ηρώων της που πηγαίνουν πίσω στον χρόνο, αλλά και με τις προσπάθειες της κυρίας Τρούαξ να λύσει το μυστήριο, όπως καταγράφονται στο ημερολόγιό της. Μάλιστα, στο τρίτο μέρος του βιβλίου, η αφηγήτρια ενεργεί με την ευφυΐα ή και την πανουργία, ενός ντετέκτιβ προκειμένου να φέρει επιτέλους στο φως τα συμβάντα εκείνης της νύχτας. Εξαιρετικά και τα ψυχογραφήματα των ηρώων της ιστορίας, με κορυφαίο κατά τη γνώμη μου, εκείνο του Μαρκ Φελτ, που είναι ταυτόχρονα το πρόσωπο-κλειδί των αποκαλύψεων αλλά και το πιο τραγικό πρόσωπο της ιστορίας.

«Το Εγκαταλειμμένο Πανδοχείο» είναι το πρώτο βιβλίο στη σειρά αστυνομικού μυστηρίου Fedora των εκδόσεων Αρχέτυπο, και αποτελεί σίγουρα μία πολύ καλή αρχή, που όσοι αγαπούν τις ιστορίες μυστηρίου θα απολαύσουν.