Η αιώνια πάλη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της φύσης

Ο Γιαν Μαρτέλ γεννήθηκε στην Ισπανία το 1963 από Καναδούς γονείς. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Τρεντ και άρχισε να γράφει ενώ παράλληλα εργαζόταν. Απέσπασε το πρώτο του λογοτεχνικό βραβείο με το πρώτο έργο του, μια συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «The facts behind the Helsinki Roccamatios». Στη συνέχεια ο Μαρτέλ εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τον τίτλο “SELF”. Σήμερα ζει στο Μόντρεαλ και ασχολείται με τη γιόγκα, το γράψιμο και την εθελοντική εργασία. Ο Μαρτέλ τιμήθηκε με το Βραβείο Hugh MacLennan 2001 και ήταν υποψήφιος για το λογοτεχνικό βραβείο Governor General Commonwealth Writers’ Prize Best Book 2001. Η αποκορύφωση στο λογοτεχνικό στερέωμα ήρθε με το βραβείο Booker 2002.

Για όσους από εσάς έχετε ήδη απολαύσει την κινηματογραφική απόδοση του βιβλίου «Η ζωή του Πι», δε μένει παρά να γευτείτε και την απόλαυση που πηγάζει από την ανάγνωση του βιβλίου. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα φανταστικής περιπέτειας, γεμάτο από τόσες ποικίλες εικόνες και χρώματα στις σελίδες του που έντονα κανείς νιώθει την ανάγκη κάποια στιγμή να τα αντικρίσει από κοντά. Με ένα σημείωμά του στην αρχή του βιβλίου ο συγγραφέας δηλώνει ότι παίρνει την ευθύνη να διηγηθεί την ιστορία του κύριου Piscine Patel, με το παρατσούκλι Pi, σε πρώτο πρόσωπο, σαν να μιλάει ο ίδιος. Ο Piscine Patel είναι ένας νεαρός Ινδός έφηβος, γιος ενός ιδιοκτήτη ζωολογικού κήπου. Ενδιαφέρον είναι ότι ασπάζεται ταυτόχρονα τρεις διαφορετικές θρησκείες, την ινδική, τη χριστιανική και τη μουσουλμανική. Οι εμπειρίες του καθώς μεγαλώνει αφορούν τα ζώα καθώς όλη την ημέρα του την περνά στο ζωολογικό κήπο, στο πρώτο μέρος του βιβλίου.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου αφορά τις περιπέτειές του στη θάλασσα. Η οικογένειά του αποφασίζει να μεταναστεύσει στον Καναδά λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην Ινδία, μεταφέροντας τα περισσότερα από τα ζώα του ζωολογικού κήπου μαζί τους για να τα πουλήσουν στη Βόρεια Αμερική. Όμως, το πλοίο βυθίζεται και ο Pi είναι ο μόνος επιζών. 227 μέρες επιπλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό μαζί με μια ύαινα, μια ζέβρα, έναν ουρακοτάγκο και μια τίγρη της Βεγγάλης. Ο Pi βρίσκεται αντιμέτωπος με τα ζώα και τον ωκεανό. Ο συγγραφέας μας περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια, καρέ καρέ τις προσπάθειες και τις τακτικές του ήρωα προκειμένου να επιζήσει στο μέσο του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο άνθρωπος ενάντια στη φύση-η φύση ενάντια στον άνθρωπο: Ποιος θα είναι ο τελικός νικητής;

Ο λόγος του συγγραφέα σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση είναι έντονα περιγραφικός, αποδίδοντας με λεπτομέρεια και ακρίβεια όλες τις σκηνές της περιπετειώδους αφήγησης. Πρόκειται για ένα δομημένο μυθιστόρημα με αλληγορικό χαρακτήρα που βασίζεται άκρως στην περιπέτεια. Το θέμα της πάλης του ανθρώπου με τη φύση έχει απασχολήσει από παλιά τη λογοτεχνία. Το  μεγαλείο του ανθρώπου προβάλλεται μέσω της τελικής επιβίωσής του έπειτα από σκληρό και επίπονο αγώνα. Ας μην ξεχνάμε ότι  ο άνθρωπος διαρκώς βρισκόταν και βρίσκεται σε μια πάλη με τον ίδιο τον εαυτό του και τη φύση.