Το βιβλίο είναι αφορμή για εξέλιξη

Βιβλίο – Πεπρωμένο

Ο Κάρλος Μαρία Ντομίνγκες γεννήθηκε το 1955 στην Αργεντινή. Είναι συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας και δημοσιογράφος. Έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα, βιογραφίες, άρθρα ποικίλων δημοσιογραφικών ερευνών. Επίσης, έχει βραβευθεί με το Εθνικό Βραβείο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Ουρουγουάης και το «Χάρτινο σπίτι» κέρδισε το βραβείο «Lolita Rubial». Από το 1989 ζει στο Μοντεβιδέο της Ουρουγάης.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια πρωτότυπη ιστορία, που ξεκινά με τον θάνατο της πανεπιστημιακής καθηγήτριας Μπλούμα Λέννον από διερχόμενο αυτοκίνητο την ώρα που διάβαζε ένα ποίημα της Έμιλυ Ντίκινσον. Μετά από μερικές εβδομάδες ο πρώην εραστής και διάδοχός της στην έδρα παραλαμβάνει ένα αντίτυπο του «Γραμμή σκιάς» του Τζότζεφ Κόνραντ, που προοριζόταν για εκείνη. Το αντίτυπο έχει ίχνη τσιμέντου, καθώς και μια παράξενη αφιέρωση. Τότε ξεκινά το ταξίδι για την προέλευση του βιβλίου, την ιστορία του, τη βαθύτερη σημασία του. Ο ήρωας κατά την διάρκεια της διαδρομής του δεν θα ανακαλύψει στοιχεία μόνο για το βιβλίο, αλλά θα ανιχνεύσει τα βαθύτερα σημεία του εαυτού του. Σταδιακά, αποκαλύπτεται ενώπιον του αναγνώστη μια αλήθεια τόσο απλή, όσο και τρομακτική για τον ίδιο τον άνθρωπο, τη γνώση, τον έρωτα.

Ο Κάρλος Μαρία Ντομίνγκες χρησιμοποιεί στο εν λόγω έργο του γλώσσα απλή και καθημερινή. Η λιτότητα και η σαφήνεια του κειμένου καθιστούν την ανάγνωση προσιτή, αλλά και ενδιαφέρουσα στον καθένα. Κάθε λέξη συμπαρασύρει τον «θεατή» στα ταξίδια που περιγράφονται, ντυμένα με απλουστευμένες και όμορφες εικόνες, στις εσωτερικές αναζητήσεις που ανιχνεύονται, στο ιδεώδες που σελίδα τη σελίδα οικοδομείται.

«Τα βιβλία αλλάζουν το πεπρωμένο των ανθρώπων». Σ’ αυτή τη χαρακτηριστική φράση συμπυκνώνεται το νόημα του βιβλίου. Η μετάφραση της Λένας Φραγκοπούλου καθίσταται χρήσιμος καθοδηγητής στο ταξίδι ενός βιβλίου, για τον έρωτα, την αναζήτηση, τον άνθρωπο.