Ακόμα έναν γρίφο καλείται να λύσει ο νεαρός δημοσιογράφος Ζοζέφ Ρουλεταμπίλ στο «Άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα» του Gaston Leroux. Δύο χρόνια μετά την ιστορία που εκτυλίχθηκε στο «Μυστήριο του κίτρινου δωματίου», όπου γνωρίσαμε τον νεαρό δημοσιογράφο και ερασιτέχνη ντετέκτιβ, ο γάλλος συγγραφέας φέρνει τους πρωταγωνιστές εκείνης της ιστορίας ξανά στο προσκήνιο.

Την ώρα που ο Ρουλεταμπίλ προσπαθεί να συλλέξει στοιχεία για το παρελθόν του και την οικογένεια που ποτέ δεν γνώρισε, η Ματίλντ Στάγκερσον παντρεύεται επιτέλους τον αγαπημένο της Ρομπέρ Νταρζάκ. Η απειλή του Λαρσάν, του ανθρώπου που κυνήγησε ανελέητα τη Ματίλντ στο  «Μυστήριο του κίτρινου δωματίου», δεν υφίσταται πια, αφού ο κακοποιός είναι νεκρός. Ωστόσο, όλοι περιμένουν ότι κάτι κακό θα συμβεί. Το τηλεγράφημα της Ματίλντ προς τον Ρουλεταμπίλ από το γαμήλιο ταξίδι της είναι σύντομο, αλλά σαφές: «Σώστε μας». Κάποιος εξακολουθεί να απειλεί τη Ματίλντ και ο Ρουλεταμπίλ καλείται να την προστατέψει ακόμα μια φορά. Αυτή τη φορά το σκηνικό μεταφέρεται σε ένα μεσαιωνικό κάστρο στην Κυανή Ακτή, με τον Ρουλεταμπίλ να κάνει τα πάντα για να ανακαλύψει πώς είναι δυνατόν να εμφανίζεται μπροστά τους κάποιος που θεωρείται νεκρός.

Ο Leroux γνωρίζει καλά την τεχνική του μυστηρίου, γι΄ αυτό φροντίζει να δημιουργήσει αγωνιώδεις καταστάσεις, να ρίξει τις υποψίες σε όλα τα πρόσωπα· υποψίες που εντείνονται μέσα στην ολοένα και πιο απειλητική ατμόσφαιρα. Όπως και στο προηγούμενο μυθιστόρημα, έτσι και στο «Άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα» ο συγγραφέας δημιουργεί ένα μυστήριο «κλειστού δωματίου», μόνο που εδώ το δωμάτιο έχει αντικατασταθεί από ένα καλά οχυρωμένο κάστρο, όπου ο κακοποιός Λαρσάν θα ήταν αδύνατο να μπει, αλλά απ΄ όπου κυρίως θα ήταν ακατόρθωτο να δραπετεύσει. Όλοι οι ένοικοι του κάστρου είναι αθώοι, αλλά όλοι θα μπορούσαν να είναι ο Λαρσάν, ο οποίος είναι ειδικός στις μεταμφιέσεις. Έτσι, ο νεαρός Ρουλεταμπίλ πρέπει γρήγορα μα λύσει τον γρίφο και να ανακαλύψει ποιος είναι αυτός που απειλεί για άλλη μια φορά την ευτυχία και τη ζωή της Ματίλντ.