Η (τζαμαϊκανής καταγωγής) Ζέιντι Σμιθ γεννήθηκε στο βορειοδυτικό Λονδίνο το 1975. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Κέμπριτζ. Το 2003 συμπεριλήφθηκε στη λίστα των 20 καλύτερων νέων συγγραφέων του λογοτεχνικού περιοδικού Granta, τιμή που της επιφυλάχθηκε και το 2013. Είναι η συγγραφέας των μυθιστορημάτων «Λευκό χαμόγελο σε μαύρο φόντο», «Συλλέκτης αυτογράφων», «Στην ομορφιά που χάνεται». Μεταξύ άλλων έχει τιμηθεί με τα βραβεία Orange και Somerset Maugham, ενώ ήταν υποψήφια για το βραβείο Booker.

Η Λία Χάνγουελ ανοίγει την πόρτα του διαμερίσματός της σε μια μαύρη κοπέλα που ζητά βοήθεια για να πάει στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται η μητέρα της. Της δίνει λεφτά –και με το παραπάνω– για να πάει με ταξί. Επίδειξη γενναιοδωρίας ή ενοχών; Όταν το πει στον Μισέλ, τον δυτικοαφρικανικής καταγωγής σύζυγό της, όπως και στην Iρλανδέζα προτεστάντισσα μητέρα της, θα τη θωρήσουν υπερβολική. Τις επόμενες εβδομάδες το μαύρο κορίτσι, η Σαρ, θα της γίνει ένα είδος εμμονής.

Ο Φίλιξ είναι ερωτευμένος και ετοιμάζεται να ξαναπαντρευτεί. Τον παρακολουθούμε καθώς επισκέπτεται τον πατέρα του και έπειτα μια παλιά του αγαπημένη. Η Κίσα Μπλέικ είναι παιδική φίλη της Λία. Μεγάλωσαν στην ίδια γειτονιά, πήγαν στο ίδιο σχολείο (όπως και με τη Σαρ), αλλά η Κίσα έγινε δικηγόρος, παντρεύτηκε τον Φρανκ, που σπούδασε νομικά αλλά έγινε χρηματιστής, απέκτησε δυο παιδιά και μετακόμισε σε πλουσιότερη συνοικία.

Ο Νέιθαν Μπογκλ ήταν το αγορίστικο πρότυπο του έρωτα για τη Λία. Έκανε ένα διάστημα στη φυλακή, τώρα η Λία τον βλέπει κάποτε στην ίδια γειτονιά, «έμπλεξε», σχεδόν ζει στους δρόμους. Αυτοί είναι οι ήρωες του τελευταίου μυθιστορήματος της Ζέιντι Σμιθ, «Στην καρδιά της πόλης» (αγγλικός τίτλος:“NW”) και ζουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή του Λονδίνου, όχι πολύ μακριά από εκεί όπου μεγάλωσαν.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη («Συνάντηση», «Φιλοξενούμενος», «Οικοδέσποινα», «Διασταύρωση»). Η ιστορία του Φίλιξ εντάσσεται ως παρέκβαση, καθώς δεν έχει άμεση σχέση με τους άλλους τρεις, ενώ η Κίσα-Νάταλι Μπλέικ αναδεικνύεται σταδιακά σε κυριότερη ηρωίδα. Είναι εκείνη που ξεχώρισε από την τάξη της και χάρη στο πείσμα και στη σκληρή δουλειά της ανέβηκε κοινωνικά και επαγγελματικά μέχρι που «κάτι» συμβαίνει και αρχίζει να επισκέπτεται μια ιστοσελίδα και να κλείνει κρυφά ραντεβού. Η αρχή του τέλους;

Η ιστορία δεν αναπτύσσεται ευθύγραμμα. Είναι σαν να ακούμε στ’ αυτιά μας τον ήχο των λέξεων, τις σκέψεις όπως αντηχούν μέσα από περιγραφές, σχεδόν εξαντλητικές, των πραγμάτων, των δρόμων, των κινήσεων. Μαθαίνουμε την ιστορία της Λία μέσα από την Κίσα-Νάταλι και τη δική της μέσα από σύντομα αποσπάσματα (ημερολογίου;) στο τρίτο μέρος. Την ιστορία του Νέιθαν δεν θα τη μάθουμε ποτέ – τουλάχιστον όχι όπως θα περιμέναμε. Είναι οι μαύροι που για να γίνουν λευκοί πρέπει να προσπαθήσουν πολύ – συχνά πουλώντας την ψυχή τους. Είναι οι λευκοί μικροαστοί χωρίς φιλοδοξίες που προσπαθούν να μην (ξανα)χαθούν. Είναι οι δυνατοί, οι αποφασισμένοι, είναι κι οι αδύναμοι, οι αναποφάσιστοι, αυτοί που γίνονται η εύκολη λεία των άλλων, μαύρων και λευκών.

Η πλοκή προκύπτει μέσα από τη γλώσσα που είναι υπαινικτική και πολυσήμαντη. Η Ζέιντι Σμιθ εντάσσει τα πρόσωπα σε αυτό το μέρος της πόλης που είναι από μόνο του ένας ολόκληρος κόσμος.

Ένα μυθιστόρημα που αποτυπώνει το σήμερα με αδιαμφισβήτητα λογοτεχνικό τρόπο.